Steven Heshusius: vreemde eend bij DNE Research

22.12.2020 | 't Hoekje Simone Tresoor

Steven Heshusius: vreemde eend bij DNE Research

In de snelgroeiende solar-sector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de nieuwe rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen... en vragen we wat hun bijzondere achtergrond toevoegt aan hun huidige werk.

Als klein jongetje wilde Steven Heshusius, onderzoeker bij Dutch New Energy Research (DNE Research), uitvinder worden. Steven had als groot voorbeeld Willy Wortel en bleek geen doorsnee-kind. Tegenwoordig is hij een vooraanstaand onderzoeker en een positieve ‘vreemde eend in de bijt’ bij zijn collega’s. De bioloog die koos voor een toekomst in duurzaamheid.

Hij heeft het land al aardig doorkruist: geboren in Rotterdam, opgegroeid in Leiden, gestudeerd in Amsterdam en nu neergestreken in Alkmaar. De koopwoning in de kaasstad werd gekocht omdat het mooi centraal lag tussen Amsterdam en Texel; de plekken waar hij en zijn vriendin hun promotieonderzoek verrichtten.

'Net even anders'

Als kind was hij ‘net even anders’ en verder dan de rest. Zijn ouders lieten hem lekker zijn gang gaan en vonden een hokje of etiket niet nodig. Ook niet toen zijn juf uit groep drie zijn ouders adviseerde hem maar beter niet meer naar het journaal te laten kijken. Steven had bij haar zijn zorgen geuit over de oorlog in Joegoslavië die toen woedde. Vroegwijs en bijdehand was hij. Steven werd uitgedaagd met extra vakken. Zo sprak hij al goed Engels toen hij de basisschool verliet voor het gymnasium.

Het sportieve buitenkind ging na het gymnasium biologie studeren. “Ik was vooral geïnteresseerd in de overeenkomsten en verschillen in het gedrag van mensen en dieren”, vertelt Steven. “Tijdens mijn studie raakte ik ook gefascineerd door kleinere processen zoals de werking van cellen en het DNA als bouwblokken van ons lichaam. Ik haalde mijn bachelor biologie en deed een specialisatie in moleculaire biologie. Daarna was het tijd voor een master in de biomedische wetenschappen en een promotieonderzoek over het maken van kweekbloed. Sinds begin deze maand mag ik me dan ook Doctor noemen."  

Een rol in de energietransitie

"Mijn eerste ‘grote mensen-baan’ was voor de bloedbank Sanquin, maar inmiddels werk ik alweer anderhalf jaar voor DNE Research. Dat lijkt misschien een rare stap”, zegt Heshusius, “maar ik ben me altijd al erg bewust geweest van onze impact op de aarde. Daarom koop ik niet veel, ik vlieg niet, heb geen auto, eet vegetarisch en heb ik ons huis zo goed mogelijk geïsoleerd. Ik geef om de natuur en houd van mooie plekken. De laatste jaren raakte ik me steeds meer bewust dat de situatie met de wereld prangend is. Ik realiseerde me dat als we het hoofd willen bieden aan klimaatproblemen we daar knappe koppen voor nodig hebben. Daar wilde ik me voor inzetten en dus ben ik gaan zoeken naar een bedrijf dat bij mijn vaardigheden past. En zo ben ik data-analist bij DNE Research geworden.”

Wat zie jij voor jezelf in de toekomst? “Ik wil een rol spelen in de energietransitie. Ik weet waar ik goed in ben en dat wil ik benutten. Ik kan goed verbanden leggen, grote lijnen uitzetten en ik heb visie. Overigens gaat mijn carrière niet voor alles: ik vind een goede balans tussen woon en werk heel belangrijk. Zo ben ik een fanatiek wielrenner, zit ik in het bestuur van wielervereniging Alcmaria Victrix en train ik regelmatig tien uur per week. Een voordeel hiervan is dat ik ook voor langere ritten de auto kan laten staan. Zo ben ik samen met mijn vriendin naar Italië gefietst en dat heeft dan ook weer een positieve uitwerking op het klimaat.”

DNESteven Heshusiusonderzoek dutch new energy researchenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: SolarEdge - Introductie 3-fase omvormer voor korte strings

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
18 juni 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Esdec Calculator

Logo Esdec
22 juni 2021
16:00 - 17:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu