Stijging energieprijs gunstig voor Belgische zonnesector

25.10.2021 Joyce Beuken

Stijging energieprijs gunstig voor Belgische zonnesector

In België zien installateurs een sterke stijging in de vraag naar panelen. Bedrijven stellen dat de vraag  is verdubbeld als gevolg van de hoge energieprijs, en ook zouden leveranciers al uitverkocht zijn tot het einde van dit jaar. Dat schrijft VRT NWS.

Installateur Herman Daniëls ziet de aanvragen zelfs vervijfvoudigen. "Mensen zijn zich er plots van bewust dat ze met zonnepanelen, en ook met warmtepompen trouwens, hun energiefactuur kunnen verlagen.”

Onvoorspelbaar transport
Volgens Daniëls beseffen mensen dat energie niet goedkoper wordt. “We zullen wel het huidige prijsniveau zien zakken, maar het zal nooit meer op het niveau komen van voor de coronaperiode.” De combinatie van de fikse stijging in de vraag en de onvoorspelbaarheid van de aanvoer vanuit Azië leiden ertoe dat leveranciers soms tot het eind van het jaar al uitverkocht zijn.

Ophef ebt weg
De heropleving valt goed voor de zonne-energiesector, die begin dit jaar een behoorlijke klap kreeg door het afschaffen van de terugdraaiende teller. Het dossier en de bijbehorende ophef zetten zonnepanelen in een kwaad daglicht. Het tij lijkt nu te keren.

De terugdraaiende teller was vergelijkbaar met de Nederlandse salderingsregeling. In plaats van af te bouwen, werd de teller dit jaar echter volledig afgeschaft. Wel geeft de Vlaamse overheid een eenmalige investeringspremie aan wie panelen installeert. Afhankelijk van het vermogen kan men dit jaar maximaal 1.500 euro krijgen.