Stroomverbruik datacenter Zeewolde gelijk aan verbruik 460.000 gezinnen

16.12.2021 Nina Groot

Stroomverbruik datacenter Zeewolde gelijk aan verbruik 460.000 gezinnen
©Gemeente Zeewolde

Het bestuur van Zeewolde in Flevoland wil graag dat Meta, het moederbedrijf achter Facebook, een grootschalig datacenter bouwt. Maar een belangrijke vraag die hierbij komen kijken is: hoeveel energie vraagt dit gigantische megadatacenter in Zeewolde? Vanavond stemt de gemeenteraad over de kwestie.

Het moederbedrijf van Facebook, genaamd Meta, houdt voor het datacenter rekening met een energiegebruik van zo’n 1.380 gigawattuur. Het is de bedoeling dat het enorme techbedrijf, dat bestaat uit ruim 166 hectare, compleet gaat draaien op groene stroom.

De hoeveelheid gigawattuur dat het datacenter nodig heeft voor het datacenter is omgerekend gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 460.000 gezinnen. Voor de voorziening van deze groene stroom is 14 vierkante kilometer aan zonnepanelen nodig, óf zo’n 115 windturbines van vier megawatt.

Docent energietransitie op de Hanzehogeschool Groningen, Martien Visser, geeft in een artikel van de NOS aan dat de vereiste windturbines gelijk staan aan 10 procent van het totale vermogen uit windenergie dat op dit moment in Nederland beschikbaar is.

Bestemmingsplan
Vanavond zal de gemeenteraad beslissen over de wijziging van landbouw naar industriebestemming van de grond. AD meldde gisteren dat er op dit moment acht zetels voor stemmen, zeven zetels tegen en er drie zetels nog niet zeker zijn. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de verdeling van de stemmen.