Tarieven Eneco, Essent en Vattenfall volgens ACM niet onredelijk

01.03.2023 | Nieuws Jan de Wit

Tarieven Eneco, Essent en Vattenfall volgens ACM niet onredelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij de drie grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall en is tot de conclusie gekomen dat hun tarieven op dit moment “niet onredelijk” zijn. Ondanks flinke tariefverhogingen die door sommige consumenten wel als onredelijk wordt ervaren, ligt de uiteindelijke winst niet hoger dan in andere jaren. Vattenfall kreeg van de kantonrechter in Amsterdam wel een berisping voor een extra tariefverhoging bij een enkele klant.

De ACM ging met een team van experts langs bij de hoofdkantoren van Eneco, Essent en Vattenfall om ter plekke in de boeken en systemen te kijken. Ook kreeg de ACM vertrouwelijke bedrijfsdocumenten over de inkoopstrategie en het vaststellen van de tarieven te zien. De hoogte van de prijzen op de internationale groothandelsmarkt werden niet onderzocht, hiervoor heeft de ACM geen bevoegdheid.

De ACM concludeert dat de hoge prijzen die consumenten moeten betalen inderdaad het gevolg zijn van de hoge inkoopkosten voor de leveranciers voor gas en elektriciteit. Ook het indekken tegen risico’s kost momenteel meer. In 2022 lag de winst van Eneco, Essent en Vattenfall op energie die werd verkocht aan huishoudens tussen de 0 en 5 procent, hoewel de ACM geen uitspraken doet over de winstpercentages zegt de toezichthouder wel dat deze “niet hoger is dan in eerdere jaren”.

“Ik snap heel goed dat veel mensen de energieprijzen als onredelijk ervaren. Het vermoeden kan bestaan dat er door de energieleveranciers extra hoge winsten worden behaald. Dat is niet het geval”, concludeert Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

“Na aftrek van alle kosten is de winst maximaal enkele tientjes per huishouden per jaar. De hoge prijzen worden veroorzaakt door hoge inkoopkosten op de onstuimige energiemarkt. Als de prijzen op de groothandelsmarkt blijven dalen moet dat binnenkort wel te zien zijn in de tarieven van leveranciers. Dat houden we scherp in de gaten.”

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu