Tarievenbesluit 2022 voor transport elektriciteit gepubliceerd

02.12.2021 Nina Groot

Tarievenbesluit 2022 voor transport elektriciteit gepubliceerd

Het Tarievenbesluit 2022 voor regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT is door de Autoriteit Consument & Markt uitgebracht. Dit betreft de aansluit- en transportkosten. De flinke tariefstijgingen komen met name door de huidige hoge energie- en elektriciteitslasten.

Uit de publicatie blijkt dat de kosten van het netbeheer van een huishouden met stroom en gas volgend jaar met gemiddeld 7 euro per jaar stijgen. Liander neemt, net als de andere regionale netbeheerders, elektriciteit af van TenneT. TenneT ontvangt 'transmissie inkoopkosten' van netbeheerders. Jaarlijks neemt Liander deze inkoopuitgaven op in haar tarieven. Door structurele veranderingen zijn de inkoopkosten van TenneT gestegen. Hierdoor stijgen ook de elektriciteitsrekeningen van Liander.

De stijging van de transportprijzen van de regionale netbeheerders is vooral het gevolg van stijgende kosten die regionale netbeheerders zouden betalen voor het transport van elektriciteit door landelijk netbeheerder TenneT. Dit komt vooral door een eenmalige kostenstijging die niet was verrekend in de prijsstelling van de netbeheerder.

Beperking tariefschommelingen
Ook heeft ACM besloten om een geanticipeerde toekomstige tariefverhoging vroeg in het proces mee te nemen, waardoor tariefschommelingen voor eindgebruikers worden beperkt.

De afschaffing van de zogenaamde precarioheffing die gemeenten aan netbeheerders opleggen, evenals de lage vergoeding van kapitaalkosten zoals vastgelegd in het recent gepubliceerde nieuwe methodebesluit voor de periode van 2022 tot 2026, zijn twee belangrijke veranderingen die toekomstige tariefverhogingen.

Bedrijven en regionale netbeheerders die zijn aangesloten op het extra hoogspanningsnet (EHS-net) of het hoogspanningsnet van TenneT zijn klanten van TenneT (HS-net). De EHS-tarieven stijgen met maximaal 9 procent, terwijl de HS-tarieven met maximaal 15 procent stijgen. De tariefstijging in 2023 komt vooral door hogere energie- en elektriciteitslasten in 2021.