Techniek Nederland pleit voor meer technisch geschoolde arbeidsmigranten

23.05.2022 | Nieuws Jan de Wit

Techniek Nederland pleit voor meer technisch geschoolde arbeidsmigranten
©Techniek Nederland

Judith van Heeswijk, programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland, was onlangs te gast in de Tweede Kamer. Hier pleitte ze voor versnelde toegang tot de Europese en de Nederlandse arbeidsmarkt voor arbeidsmigranten met een technische (voor)opleiding.

Techniek Nederland merkt op dat de arbeidsmigratie inmiddels hoog op de politieke agenda staat. Niet alleen de energietransitie kampt met personeelstekorten, ook andere sectoren hebben flinke tekorten. Zo zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 133 vacatures per 100 werklozen.

Om het tekort aan technische vakmensen terug te dringen hoopt Techniek Nederland op meer technisch geschoolde arbeidsmigranten. Volgens Van Heeswijk heeft de technieksector een “uitstekende infrastructuur” om arbeidsmigranten te laten instromen in de techniek.

“We hebben al honderden statushouders aan een baan in de techniek kunnen helpen. We bieden in samenwerking met onze leden maatwerk. Zo vinden arbeidsmigranten snel hun plek in de techniek.”

De Kennismigrantenregeling zou theoretisch opgeleide werknemers eenvoudiger toegang moeten geven tot de Europese Unie. Van Heeswijk wil de huidige regeling aanpassen om het potentieel van arbeidsmigranten beter te benutten en de bureaucratische last te verminderen.

“De technieksector zit te springen om technische vakmensen op mbo-niveau. Techniek Nederland pleit daarom voor een Vakkrachtenregeling zoals Duitsland die al kent. Met zo’n regeling wordt het een stuk eenvoudiger om mensen met een technische vooropleiding toe te laten.”

Judith van HeeswijkTechniek Nederlandtechnisch personeeltechnisch personeelstekortarbeidsmigrantenKennismigrantenregelingenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Esdec Basis Installatietraining ClickFit EVO

Logo Esdec
6 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: SAJ Roadshow - editie Roosendaal

Logo SolarToday
7 juli 2022
15.00 - 17.00 uur
SolarToday kenniscentrum Roosendaal

SolarToday

Lees verder

Webinar: Esdec ClickFit EVO montagesystemen

Logo Esdec
12 juli 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
12 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu