Techniek Nederland pleit voor verplichte erkenning voor installateurs: ‘Beunhazen moeten verdwijnen’

07.03.2023 Jan de Wit

Techniek Nederland pleit voor verplichte erkenning voor installateurs: ‘Beunhazen moeten verdwijnen’
©Techniek Nederland

Techniek Nederland pleit voor een verplichte erkenning voor zonnepaneelinstallateurs. Volgens de brancheorganisatie neemt het aantal beunhazen steeds verder toe en daardoor ook het aantal ongelukken. “In 2022 zijn er 30 procent meer zonnepanelen gelegd dan in het jaar daarvoor. Die onstuimige groei trekt óók bedrijven aan die het niet zo nauw nemen met kwaliteit en veiligheid”, aldus voorzitter Doekle Terpstra.

Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat er vorig jaar tientallen ongelukken zij gebeurd bij het plaatsen van zonnepanelen. Techniek Nederland denkt dat een verplichte erkenningsregeling voor zonnestroominstallateurs veel onveilige situaties kan voorkomen. 

Nu kan iedereen die dat wil beginnen met zonnepanelen installeren, maar Terpstra stelt dat dit slecht is voor het imago van de sector. “De erkende, vakbekwame zonnestroominstallateurs die lid zijn van Techniek Nederland hebben er last van. Bovendien hindert het de energietransitie. Mensen moeten kunnen vertrouwen op zonnepanelen die veilig worden geplaatst en goed werken.”

Techniek Nederland heeft al een kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem ontwikkeld voor het leveren en installeren van zonnestroominstallaties. Volgens Terpstra is het in het belang “consument én in het belang van de monteurs” dat alle installateurs hieraan gaan voldoen.