Tientallen gemeentes nemen moties aan tegen komst grote zonneparken

30.04.2021 Joyce Beuken

Tientallen gemeentes nemen moties aan tegen komst grote zonneparken

In enkele tientallen gemeentes zijn moties aangenomen die de komst van zonneparken en windparken tegen moeten gaan. Dat laat een inventarisatie van de NOS zien.

Ook willen gemeentes bepaalde gebieden vooralsnog uitsluiten. Zo wil de gemeenteraad in Montfoort eerst op zoveel mogelijk daken zonnepanelen plaatsen voordat het landschap hiervoor benut zal worden.

Zoekgebieden maken ongerust
In alle ruim driehonderd gemeenten in Nederland wordt er als onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES) gekeken naar de mogelijkheden voor duurzame energievoorziening. Hoewel er nog niets vaststaat, roepen de zoekgebieden die door de gemeente zijn aangewezen als potentiele locatie voor zonnepanelen of windmolens al heel wat ongerustheid op.

Daken benutten
In Montfoort droeg VVD-raadslid Frank van Rooijen een motie aan om eerst zoveel mogelijk daken te benutten voor er wordt overgegaan op het landschap. "Zelf heb ik zonnepanelen op het dak van mijn rijtjeshuis. Daarmee wek ik meer energie op dan ik zelf gebruik. Maar er zijn nog veel daken onbenut", stelt Van Rooijen. "We hebben het dan over daken van woningen, stallen, kantoren, bedrijfspanden en andere gebouwen, waar allemaal energie opgewekt kan worden."

Campagne
Van Rooijen is van mening dat de overheid obstakels weg moet nemen zodat meer mensen panelen kunnen plaatsen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de discussie niet ontgaan. Dit weekend wordt er een campagne gestart die het belang van de overstap naar duurzame energie onder de aandacht moet brengen.