Tientallen miljoenen extra naar subsidie isolatie- en warmtemaatregelen

18.10.2022 Max Muller

Tientallen miljoenen extra naar subsidie isolatie- en warmtemaatregelen
©Gasvrij

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het budget van de ISDE-regeling met 62 miljoen euro opgehoogd. Hiermee komt het subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen voor 2022 in totaal op 290 miljoen. De extra financiële middelen zijn per 18 oktober beschikbaar gekomen.

De RVO voorspelt dat het aantal ISDE-aanvragen in 2022 verdubbelt ten opzichte van vorig jaar. Naar verwachting zullen daarmee meer dan 80.000 aanvragen worden gedaan. De jaarlijks beschikbaar gestelde ISDE loopt in ieder geval door tot 2030. Niet alleen huiseigenaren, maar ook VvE’s en bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling. Afhankelijk van het type zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel wordt de hoogte van het subsidiebedrag bepaald.

Nog 90 miljoen euro over
Tot nu toe werden in 2022 meer dan 64.000 aanvragen ingediend. De kosten voor de overheid liepen hiermee op tot ruim 98 miljoen voor isolerende maatregelen en bijna 56 miljoen euro was gemoeid met de installatie van (hybride) warmtepompen. Nu de verhoging van het budget van kracht is, kunnen huishoudens en bedrijven gezamenlijk dit aanspraak doen op nog bijna 90 miljoen euro. Hier komt via een aparte ISDE-regeling dit jaar voor zakelijke gebruikers nog eens 30 miljoen bij voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.