TNO blijft Lightyear helpen met zonne-auto

17.09.2020 Norbert Cuiper

TNO blijft Lightyear helpen met zonne-auto

TNO blijft startup Lightyear ondersteunen met de ontwikkeling van zonnedaken voor auto’s. Lightyear brengt in 2021 de eerste auto die rijdt op zonne-energie op de markt.

TNO en Lightyear hebben afgesproken om komende jaren verder te gaan met hun samenwerking. Dat hebben beide partijen bevestigd in een overeenkomst die onlangs is ondertekend, meldt TNO. Zowel TNO als Lightyear willen hun positie op gebied van zonnestroom voor toepassing in elektrisch vervoer verder versterken. TNO zal samen met Lightyear de technologie verder perfectioneren, zodat het bedrijf voorop kan lopen met innovatieve en volledige duurzame auto’s.

Blij met doorgaan samenwerking

“We zijn erg blij dat we Lightyear blijven ondersteunen,” zegt Bonna Newman. Bij TNO is ze als programmamanager coördinator van het onderzoek en de ontwikkeling van de technologie. “We helpen de ontwikkeling van zonnedaken op auto’s te versnellen. Daarvoor houden we rekening van de technische eisen vanuit de PV- en de auto-industrie, maar ook met de wettelijke veiligheidseisen en de wensen en eisen van de consument.”

Achterzijde contactfolie

TNO past de ‘achterzijde contactfolie’ aan om de gebogen zonnepanelen energiezuiniger, lichter en makkelijker produceerbaar te maken. Deze folie, die is ontwikkeld door DSM, wordt al gebruikt in rechthoekige zonnepanelen met standaard afmetingen. De verbeterde technologie moet ervoor zorgen dat Lightyear deze sneller kan toepassen in nieuwe auto’s en naadloos kan integreren in het productieproces. TNO benadrukt dat er veel aandacht is voor de veiligheid bij de ontwikkeling.

Volkswagen en Tesla

Lightyear heeft de door TNO ontwikkelde zonnedaken ook toegepast in auto’s van Volkswagen en Tesla. Er is een prototype gemaakt voor de VW Crafter LCV bestelwagen en een geïntegreerd zonnedak voor de Tesla Model 3. Beide voertuigen worden momenteel getest op de weg. Lightyear verzamelt meetdata om de prestaties, veiligheid en levensduur van de PV-modules in samenwerking met onder andere TNO te verbeteren.

In 2021 op de markt

Lightyear heeft vorige zomer het prototype gepresenteerd: de Lightyear One. Deze auto kan met het zonnedak opladen tijdens rijden en stilstand. De actieradius bedraagt 725 kilometer. Als alles goed gaat komt de elektrische auto met zonnedak volgend jaar op de markt.

Foto: Prototype Lightyear One. Foto: Lightyear.

Bron: TNO