TNO en Milieu Centraal: 'Terugverdientijd zonnepanelen blijft ongeveer zeven jaar'

15.08.2022 Simone Tresoor

TNO en Milieu Centraal:

Onafhankelijk van elkaar kwamen TNO en Milieu Centraal met de conclusie dat het, ondanks de afbouw van de salderingsregeling, financieel interessant blijft om PV op het dak te leggen. De terugverdientijd blijft ongeveer zeven jaar, schrijft NU.nl.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten kondigde in mei aan dat de salderingsregeling niet komend jaar al wordt afgebouwd, maar pas in 2025. Tot die tijd kunnen PV-eigenaren de stroomopbrengst wegstrepen tegenover het verbruik thuis.

Terugverdientijd nog steeds aantrekkelijk
In 2025 zullen eigenaren zien dat nog maar 64 procent van de opbrengst van hun panelen vergoed wordt voor de consumentenprijs. Voor de overige 36 procent wordt een veel lager teruglevertarief gerekend en zullen ze meer voor hun stroom moeten bijbetalen.

De berekeningen van TNO en Milieu Centraal onderstrepen dat de terugverdientijd nog steeds aantrekkelijk blijft. Dit omdat zonnepanelen steeds efficiënter en daardoor goedkoper worden.

Sneller terugverdienen is ook mogelijk
Mensen die in 2023 een set van tien zonnepanelen kopen, hebben een gemiddelde opbrengst van 510 euro per jaar. Milieu Centraal gaat uit van een levensduur van 25 jaar. De eerste jaren is de opbrengst groter, daarna neemt die af als ook de salderingsregeling wordt afgebouwd. Een set van tien zonnepanelen gericht op het zuiden kost gemiddeld 4.500 euro en levert 3.200 kilowattuur per jaar. Zelfs als de elektriciteitsprijs daalt naar een wat normaler niveau dan nu is het financiële rendement 4,3 procent per jaar.

Als de salderingsregeling zou blijven bestaan, was de terugverdientijd zo'n zes jaar. Als het in 2025 in één keer zou worden afgeschaft, loopt het op tot bijna negen jaar, zegt TNO. Er is wel verschil per woning afhankelijk van de ligging van de panelen en worden er aannames gedaan over de energietarieven. Jorrit Bakker, onderzoeker bij TNO: “We gaan ervan uit dat stroom de komende jaren weer goedkoper wordt, maar dat weten we niet zeker natuurlijk. Het zou dus kunnen zijn dat je de zonnepanelen sneller hebt terugverdiend."