Toyota introduceert nieuw thuisopslag systeem met bidirectioneel laden

15.06.2022 Kenneth Nwosu

Toyota introduceert nieuw thuisopslag systeem met bidirectioneel laden

Het O-uchi Kyuden systeem is een thuisbatterij die de verbinding moet vormen tussen elektrische voertuigen en de energiebehoeften van een woning. Het opslagsysteem moet het mogelijk maken de energie van elektrische auto's te gebruiken voor het huishouden. Japan zal de primeur hebben met eerste leveringen in augustus. 

O-Uchi Kyuden, ‘het grote huis paleis’, is ontworpen rekening houdend met de snel en sterk gestegen behoefte aan batterijen in de residentiële sector. De problematiek van netcongestie heeft de problemen van de verduurzamende huiseigenaar duidelijk gemaakt: zelf opgewekte energie weggooien is mogelijk nog pijnlijker dan betalen voor stroom uit het net. De aandacht voor thuisbatterijen is daarmee groter dan ooit. Hetzelfde geldt voor aandacht voor de beperkingen. Thuisbatterijen kunnen op zonnige dagen slechts een klein deel van de opgewekte energie opslaan. 

Bidirectioneel laden
Bidirectioneel laden is een techniek die de weg moet openen naar een reserve aan opslag. De batterijen in elektrische voertuigen kunnen al worden geladen met de zonnepanelen op de woning. Deze energie vervolgens terugleveren (vehicle-to-grid) kan in de meeste gevallen nog niet. 

Het O-Uchi Kyuden systeem heeft een capaciteit van 8,7 kilowattuur en een maximale output van 5,5 kilowattuur. Voldoende om te voorzien in de normale energiebehoefte, maar ook in noodgevallen volgens Toyota. Elektrische voertuigen kunnen elektriciteit leveren aan het opslagsysteem met een spanning van 100 volt. Het is nog niet bekend wanneer de internationale verkoop start.