Tuinder, leg zonnepanelen op je waterbassin

21.04.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Tuinder, leg zonnepanelen op je waterbassin

De tuinbouw ontdekt momenteel volop de voordelen van drijvende PV op hun bewateringsbassins. Aangezien er nu een speciale SDE++-subsidie is, is het verstandig om op tijd vergunningen aan te vragen, zegt Groentenieuws.

Een bassin vol zonnepanelen in 2022? Dan moet je nu starten met voorbereiden. Want het blijkt dat de regelgeving rondom omgevingsvergunningen nog niet altijd op de hoogte is van de nieuwe, duurzame techniek.

Het traject kost tijd
Reden voor Willem Verwoerd en Hans van Luijk van Zon op Waterbassin om tuinders aan te sporen het traject voor het plaatsen van drijvende PV snel in gang te zetten. “Op deze manier sluit een mogelijk vergunningsperiode direct aan op de loketgang voor SDE-subsidie in september”, legt Verwoerd uit.

Met de aanvraag van een SDE-subsidie moet je logischerwijs op tijd beginnen, maar bij dit traject moet de tuinder zich ook door het vereiste vergunningstraject van lokale overheden worstelen en dat kost tijd.

Hoog rendement
Zonnepanelen op water hebben vele positieve punten; zo zorgen ze voor een dubbel gebruik van schaarse ruimte. Ook hebben de panelen een hoog rendement door het koelende effect van het water en dat kan op jaarbasis maar liefst tien procent schelen.

Voor ondernemingen met een relatief hoog dagverbruik is het door de stijgende kosten voor elektra soms zelfs zonder SDE al aantrekkelijk om te investeren in drijvende zonnepanelen. Zon op Waterbassin heeft alle benodigde modellen voor haalbaarheidsonderzoek en het opzetten van een businesscase ter inzage klaarliggen voor de tuinders zodat niets duurzame eigen productie van energie in de weg hoeft te staan.

drijvende PVdrijvende zonnepanelenglastuinbouwtuinbouwSDE vergunningenzon op water

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Innovative ways to determine degradation modes and mechanisms in thin-film solar modules

17 mei 2021
09:00 - 10:00
online

Solliance

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
18 mei 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu