Tuinder, leg zonnepanelen op je waterbassin

21.04.2021 Simone Tresoor

Tuinder, leg zonnepanelen op je waterbassin

De tuinbouw ontdekt momenteel volop de voordelen van drijvende PV op hun bewateringsbassins. Aangezien er nu een speciale SDE++-subsidie is, is het verstandig om op tijd vergunningen aan te vragen, zegt Groentenieuws.

Een bassin vol zonnepanelen in 2022? Dan moet je nu starten met voorbereiden. Want het blijkt dat de regelgeving rondom omgevingsvergunningen nog niet altijd op de hoogte is van de nieuwe, duurzame techniek.

Het traject kost tijd
Reden voor Willem Verwoerd en Hans van Luijk van Zon op Waterbassin om tuinders aan te sporen het traject voor het plaatsen van drijvende PV snel in gang te zetten. “Op deze manier sluit een mogelijk vergunningsperiode direct aan op de loketgang voor SDE-subsidie in september”, legt Verwoerd uit.

Met de aanvraag van een SDE-subsidie moet je logischerwijs op tijd beginnen, maar bij dit traject moet de tuinder zich ook door het vereiste vergunningstraject van lokale overheden worstelen en dat kost tijd.

Hoog rendement
Zonnepanelen op water hebben vele positieve punten; zo zorgen ze voor een dubbel gebruik van schaarse ruimte. Ook hebben de panelen een hoog rendement door het koelende effect van het water en dat kan op jaarbasis maar liefst tien procent schelen.

Voor ondernemingen met een relatief hoog dagverbruik is het door de stijgende kosten voor elektra soms zelfs zonder SDE al aantrekkelijk om te investeren in drijvende zonnepanelen. Zon op Waterbassin heeft alle benodigde modellen voor haalbaarheidsonderzoek en het opzetten van een businesscase ter inzage klaarliggen voor de tuinders zodat niets duurzame eigen productie van energie in de weg hoeft te staan.