Twee op de drie Nederlanders wil thuisbatterij

30.08.2022 Niels van der Horst

Twee op de drie Nederlanders wil thuisbatterij
©BlauHoff

Bijna 70 procent van alle Nederlanders is van plan een thuisbatterij te kopen. Bij de groep zonnepanelenbezitters ligt dat percentage zelfs op 85 procent. Wanneer de batterij binnen vijf jaar terug te verdienen valt, zal 20 procent deze al binnen vijf jaar aanschaffen. Voor de eigenaren van zonnepanelen is dat 33 procent. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Verder blijkt dat ongeveer 30 procent van de Nederlanders een terugverdientijd van maximaal tien jaar acceptabel vindt. Een derde van de respondenten geeft aan nog niet te weten of en wanneer ze tot aanschaf overstappen. Door de salderingsregeling is de thuisbatterij nu nog niet in trek, al zal de regeling de komende jaren worden afgebouwd.

Naast zonnepanelenbezitters kunnen ook mensen met een zogeheten dynamisch energiecontract (stroomprijzen verschillen per uur) baat hebben bij een thuisbatterij. Het verschil tussen het hoogste en laagste uurtarief was het afgelopen jaar gemiddeld 0,14 euro.

Voor wie gedurende de goedkope uren oplaadt en tijdens de dure teruglevert, kan een thuisbatterij ruim 100 euro per kilowattuur per jaar opleveren. De kostprijs van een thuisbatterij ligt tussen de 600 en 1.000 euro per kilowattuur, wat de terugverdientijd op zes tot tien jaar brengt.

Naast een prijsafname zal de thuisbatterij extra interesse wekken wanneer het verschil tussen de goedkope en dure uren groter wordt. Vooral bij een groei in hernieuwbare energiebronnen kan dat verschil toenemen.