Uitbreiding regelingen Warmtefonds staat 100 procent financiering zonnepanelen toe

03.06.2022 Kenneth Nwosu

Uitbreiding regelingen Warmtefonds staat 100 procent financiering zonnepanelen toe

Om de energietransitie laagdrempeliger te maken heeft het Nationaal Warmtefonds vanaf 1 juni 2022 meerdere regelingen uitgebreid. Voortaan is gebruik voor aanschaf van zonnepanelen niet meer beperkt tot 75 procent, maar mogen deze volledig gefinancierd worden. 

Andere uitbreidingen zijn het opheffen van de maximale leeftijd van de leningaanvrager, een verlaging van de minimale leensom, meer keuze in looptijd van de lening en een renteloze lening voor lagere inkomens. 

Duurzame keuze
Voor de uitbreiding van de regelingen kon de Energiebespaarlening alleen aangewend worden voor een combinatie van maatregelen ter verduurzaming. Gebruik voor aanschaf van zonnepanelen was daarmee beperkt tot 75 procent van de lening. Volgens fondsmanager Frank Nivard bestaat bij veel mensen een enkele behoefte aan zonnepanelen.

Stappen tot isolatie kunnen immers al in een eerder stadium genomen zijn. Wijziging van de regeling geeft deze huiseigenaren nu een grotere vrijheid waarmee de drempel voor de transitie verder verlaagd is. De vrijheid is ook toegenomen wat betreft de keuze voor de looptijd van de lening.

Woningeigenaren ouder dan 75 krijgen per 1 juni ook de mogelijkheid een lening aan te vragen bij het Warmtefonds. Hiervoor gold nog een maximumgrens van 75 jaar. 

Minimale leensom en renteloze lening 
De verruimde vrijheid komt ook terug in de verlaging van de minimale leensom. Deze wordt verlaagd van 2.500 naar 1.000 euro.

Om ook woningeigenaren met lagere inkomens deel te kunnen laten namen aan de energietransitie wilt het fonds deze renteloze leningen kunnen aanbieden. Ook voor woningeigenaren zonder leenruimte wilt het Warmtefonds financiering mogelijk maken. Een mogelijkheid die al bestaat binnen de zogenoemde wijkaanpakken van woningcorporaties en gemeenten.

Verenigingen van Eigenaren met minder dan acht wooneenheden zullen naar verwachting van het Warmtefonds per eind dit jaar ook aanspraak kunnen maken op de VvE Energiebespaarlening.