Uitgaven voor klimaat mogelijk 1,1 miljard euro hoger

31.01.2022 Nicolien van Loon

Uitgaven voor klimaat mogelijk 1,1 miljard euro hoger

De Nederlandse afdracht aan de Europese Unie kan verhoogd worden met 1,1 miljard euro, wanneer besloten wordt om het Social Climate Fund (SCF) onderdeel te maken van het Meerjarig Financieel Kader (MFK), zo schreef Minister van Buitenlandse zaken Wopke Hoekstra vrijdag aan de Tweede Kamer.

Social Climate Fund
Afgelopen zomer presenteerde Eurocommissaris en vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans met het Fit-for-55-pakket voorstellen om invulling te geven aan het juridisch bindende Europese broeikasgasreductiedoel van ten minste netto 55% in 2030 ten opzichte van 1990. Een onderdeel hiervan was het SCF, dat erop gericht is om enerzijds tegemoet te komen aan eventuele lastenstijgingen voor burgers, kleine bedrijven en transportgebruikers als gevolg van het aangescherpte klimaatbeleid en anderzijds voor specifieke emissiereducerende maatregelen.

Kostenplaatje
Het voorgestelde plan kost in totaal 23,7 miljard euro. Toen het MFK werd vastgesteld waren deze extra uitgaven nog niet voorzien. De Nederlandse afdracht stijgt, in dit plan, met 100 miljoen euro in 2025 en met 500 miljoen euro in 2026 en 2027. De totale kosten zouden 1,1 miljard euro hoger uitkomen.

Terughoudend
Het kabinet heeft bij de beoordeling van het Commissievoorstel voor het SCF aangegeven dat het positief is dat er aandacht is voor de sociaaleconomische effecten van de voorgestelde klimaatmaatregelen. Tegelijkertijd heeft het kabinet vraagtekens gezet bij de voorgestelde totale omvang van het fonds en bij de mogelijkheid tot het verstrekken van directe inkomenssteun om de impact van energieprijsstijgingen te adresseren. In de beoordeling van het Fit-for-55-pakket heeft het kabinet aangegeven terughoudend te zijn ten aanzien van nieuwe fondsen en het openbreken van het MFK.

Inhoudelijke onderhandelingen eerst
Nederland is terughoudend over hogere afdrachten voor het SCF, maar zal de voorgestelde aanpassing van het MFK integraal beoordelen in samenhang met de verdere Nederlandse inzet voor het Fit-for-55-pakket en deze bezien in de context van de bredere klimaatambities en de inzet op kostenefficiëntie en evenwichtige kostenverdeling van maatregelen. In deze afweging zullen ook alle reeds beschikbare middelen voor de klimaattransitie, onder andere in het kader van het EU-herstelfonds en het MFK worden betrokken. Deze integrale beoordeling kan pas worden gemaakt als de inhoudelijke onderhandelingen om tot een ambitieus Europees klimaatbeleid en CO2-reductie te komen in een vergevorderd stadium zijn, wat op dit moment nog niet het geval is. Daarom vindt Nederland het van belang om eerst te focussen op die inhoudelijke onderhandelingen.