Vattenfall opent drie-in-één energiepark in Goeree-Overflakkee

22.03.2022 Nina Groot

Vattenfall opent drie-in-één energiepark in Goeree-Overflakkee

Vandaag opent energiemaatschappij Vattenfall het grootste drie-in-één energiepark in Nederland op Goeree-Overflakkee. Een park waar wind, zon en batterijen bij elkaar staan en samen goed zijn voor het energieverbruik van een kleine 40.000 huishoudens, meldt de NOS.

Het nieuwe energiepark Haringvliet in Middelharnis bestaat uit 115.000 zonnepanelen, zes windmolens en twaalf containers vol accu's. Volgens Margit Deimel, directeur zon bij Vattenfall, maakt het park hierdoor efficiënt gebruik van de aansluiting op het net. Want in het algemeen leveren windmolens in de winter en 's nachts het meeste stroom en bij zonnepanelen is de zomer en overdag.

Hierdoor kunnen een wind- en zonnepark goed samen op één netaansluiting. Als er een piekmoment is met veel zon en wind, kan de energie even in de batterijen worden opgeslagen waarna het een paar uur later aan het net kan worden geleverd.

De zonnepanelen zijn rondom de windmolens geplaatst waardoor het park op Goeree-Overflakkee minder ruimte in beslag neemt dan wanneer je de zonnepanelen en windmolens elders zou neerzetten. Dit maakte ook de bouw van het park efficiënter. Zo konden de kabels van zon en wind in dezelfde sleuf, waardoor de grond maar één keer open hoefde.

Deimel vertelt dat lokale overheden tevreden zijn over het compacte ontwerp, en dat verschillende Nederlandse gemeenten al aangaven interesse te hebben in een vergelijkbaar park.