Verkeerslicht op zonnestroom in 's-Hertogenbosch

22.06.2020 | Nieuws Norbert Cuiper

Verkeerslicht op zonnestroom in


In ’s-Hertogenbosch zijn verkeerslichten geplaatst die volledig op zonne-energie werken. Top Systems heeft de zonnepanelen geleverd voor de installatie.

De verkeerlichten zijn geplaatst op de kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg in de gemeente ’s-Hertogenbosch. In opdracht van de firma Hoeflake Infratechniek BV heeft Top Systems de zonnepanelen geleverd. De intelligente verkeersregelinstallatie werkt volledig op zonne-energie. Het zonlicht wordt opgevangen door zonnepanelen en omgezet in elektriciteit. De VRI staat op ‘cradle to cradle’ gecertificeerde masten die tot 95% recyclebaar zijn. Dit zijn de eerste verkeerslichten op zonne-energie in de gemeente ’s-Hertogenbosch. De verkeerlichten worden vanaf eind juli 2020 in gebruik genomen, zodra de herinrichting van de kruising is afgerond.

Slimme verkeerslichten
Volgens wethouder Kâhya van de gemeente ’s-Hertogenbosch wordt hiermee weer een concrete stap gezet om al het vervoer in de gemeente in 2050 schoon, slim en toegankelijk te maken. Niet alleen deze installaties sluiten daar mooi bij aan. Ook de extra ruimte voor de fietser en meer groen dragen eraan bij. Met de nieuwe inrichting ondervinden weggebruikers letterlijk dat zij de autoluwe binnenstad naderen. En wordt gezorgd voor meer leefbaarheid in de directe omgeving.

De installatie is een zogenaamde ‘iVRI’. De verkeerslichten communiceren met weggebruikers en ze zijn voorbereid op de zelf rijdende voertuigen (Talking Traffic). Het verkeerslicht weet bijvoorbeeld al op afstand dat er iemand aankomt, waardoor de installatie daar beter op kan inspelen. Zo springt een verkeerslicht eerder op groen als er verder niemand op de kruising staat. Dat scheelt afremmen en optrekken en daarmee tijd, brandstof en CO2-uitstoot.

Bij een iVRI is er nog meer interactie met apps voor fietsers (onder andere Schwung). Vooral groepen fietsers krijgen hierdoor voorrang in het verkeer. Voor de voetgangers is dit de derde kruising in ’s-Hertogenbosch waar nieuwe voetgangerslichten worden geplaatst. Voor voetgangers staan de verkeerslichten nu ook, net als voor fietsers en de auto, vóór de oversteek op de plek waar je wacht op groen licht.

Klimaatneutraal
Op de verticale mast worden de strepen alleen geverfd tot een hoogte van 2,20 meter. Hierdoor wordt minder verf gebruikt, kost het minder onderhoud en hoeft de weg niet meer te worden afgezet voor onderhoud. De kruising kan compacter worden ingericht waardoor meer ruimte ontstaat voor groen. Hierdoor kunnen in het najaar de 37 bomen die van de locatie komen worden teruggezet en circa 62 extra nieuwe bomen en planten worden geplant.

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec Webinar: FlatFix Fusion, FlatFix Wave and ClickFit EVO

Logo Esdec
2 maart 2021
14:00-15:30
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar over de 2021 InstallQ regeling - Wat betekent dat voor mij?

Logo Esdec
2 maart 2021
12:00-13:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
3 maart 2021
14:00 - 15:00
online

Esdec

Lees verder

Webinar: Advanced installatietraining

Logo Esdec
4 maart 2021
15:00-16:00
online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu