Vermoedelijk 6 miljard euro extra voor verduurzamende maatregelen

03.09.2021 | Nieuws Jan de Wit

Vermoedelijk 6 miljard euro extra voor verduurzamende maatregelen

Ingewijden meldden aan de Telegraaf dat er ruim 6 miljard euro extra beschikbaar komt voor CO2 besparende maatregelen. Dit zal het demissionaire kabinet op Prinsjesdag bekend maken.

Het bedrag van 6 miljard euro is volgens de bronnen van de Telegraaf bedoeld ‘voor de komende jaren’, maar onduidelijk is om hoeveel jaren het zal gaan. Het geld zal beschikbaar worden gemaakt in de vorm van subsidies die Nederlanders moet stimuleren om te verduurzamen. Dit kan in de aanschaf van een elektrische auto zijn of het isoleren van het huis.

Ondanks dat het ongebruikelijk is dat een demissionair kabinet verregaande maatregelen neemt, zal dit kabinet dat toch wel doen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Vanwege de Urgenda-uitspraak kan de Nederlandse overheid niet niks doen. Eerder deze zomer zei Urgenda-directeur Marjan Minnesma nog dat ze nogmaals naar de rechter zou stappen wanneer het kabinet niet meer zou doen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

9 procent minder dan in 2019
Ook werd bekend dat de Urgenda-doelstelling om een kwart minder broeikasgassen uit te stoten, vorig jaar mogelijk toch is gehaald. Dat wijzen voorlopige cijfers van het RIVM, Emissieregistratie en het CBS uit. De uitstoot in 2020 lijkt 25,4 procent lager te liggen dan in 1990.

Een aantal maanden geleden werd nog geschat dat het doel van 25 procent reductie niet gehaald zou worden. Nu de exacte cijfers van meer sectoren bekend zijn, lijkt het streven toch gehaald te zijn. “De afname van de uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990 zal waarschijnlijk uitkomen tussen de 24 en 27 procent”, aldus het RVIM.

De uitstoot van broeikasgassen – zoals CO2 – worden omgerekend naar het effect van CO2 (zogenaamde CO2-equivalenten). Vorig jaar werd in totaal 164,5 megaton CO2-equivalenten uitgestoten, tegenover 180,7 in 2019, een daling van 9 procent. De definitieve cijfers over 2020 worden begin volgend jaar verwacht.

verduurzamensubsidieelektrische autoMarjan Minnesmaurgendakabinetco2-uitstootCO2-reductieprinsjesdag

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu