Vieze panelen? Hulp komt uit de lucht

05.07.2022 Simone Tresoor

Vieze panelen? Hulp komt uit de lucht
©ART Robotics

Het is maar goed dat de koeien niet kunnen vliegen, want als je af en toe ziet hoeveel vogelpoep er op je PV zit word je er hopeloos van. En als het geen vogels zijn dan heeft het wel weer Saharazand geregend en dat is niet goed voor je opbrengst. Vertwijfeld kijk je naar de lucht in de hoop op een goede plensbui. Maar wat zie je daar? Is het een vliegtuig? Is het een vogel?

Nee, het is HELIOS. Een volledig geautomatiseerde schoonmaaksensatie bestaande uit een drone en een autonome schoonmaakrobot van het Belgische ART-Robotics. Schreef Solar365 onlangs al over een drone die diep in de Scandinavische bossen hielp bij het omhakken van bomen (en werd opgeladen via een mobiele energieopslag), deze drone zorgt ervoor dat de schoonmaakrobot keurig op het dak wordt afgezet. En dat is vooral handig op moeilijk begaanbare daken.

Je bestelt de robot vrij eenvoudig via je telefoon, de robot wordt bij je thuis afgeleverd en je hoeft er niet eens voor thuis te blijven. De drone vliegt naar je dak en de schoonmaakrobot poetst het vuil weg. En dat ziet er dan zo uit: