VK wil na 2030 alleen nog verkoop van elektrische auto’s

22.10.2021 Jan de Wit

VK wil na 2030 alleen nog verkoop van elektrische auto’s

Twee weken voor het begin van van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) heeft premier Boris Johnson de Net Zero Strategy: Build Back Greener bekendgemaakt. Hiermee wil het Verenigd Koninkrijk klimaatneutraal zijn in 2050, daarvoor wil het land tot uiterlijk 2030 de verkoop van niet-elektrische auto’s toestaan.

Het VK zet met zijn strategie in op elektrificatie, waterstof en innovatie om klimaatneutraal te zijn in 2050, zo meldt CarbonBrief. Hiervoor zal de elektriciteitsvraag ongeveer verdubbelen, wat het VK wil oplossen met een grotere opwek van kern- en hernieuwbare energie.

The New York Times meldt dat dit met name met offshore wind zal moeten gebeuren. De krant vermoed dat de timing van de publicatie van de Net Zero Strategy: Build Back Greener niet geheel toevallig is.

Hierbij wordt erop gewezen dat het kabinet onder Johnson erop gebrand is om COP26 een succes te maken. Het lijkt echter zeker dat de Chinese president Xi Jinping niet zal komen naar de klimaattop en ook de Russische president Vladimir Poetin liet al weten dat hij niet zal komen, aldus NRC.

Er was de afgelopen week ook succes voor Johnson toen bekend werd dat Narendra Modi, minister-president van India, wel naar Glasgow zal afreizen, dat meldt The Independent. Anders zouden alleen de VS als grote vervuilende natie aanwezig zijn geweest op de klimaattop, die zich ten doel heeft gesteld om meer concreet te worden hoe internationale CO2-uitstoot teruggedrongen kan worden.

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hoewel velen erop rekenen dat COP26 “een belangrijke impuls” zal geven aan de “mondiale klimaatambities”, zij er rekening mee houdt dat de top “minder resultaat zal opleveren dan gehoopt”.

Naast de Britse strategie maakte Johnson eveneens bekend dat er 90 miljard pond wordt uitgetrokken voor de uitvoering en dat er op 440.000 extra banen wordt gerekend. Dit moet ervoor zorgen dat het VK in 2030 68 procent minder CO2-uitstoot heeft – ten opzichte van 1990 – en in 2050 klimaatneutraal is.