Vlaamse panelenmarkt stort in

12.08.2021 Christian Sparborth

Vlaamse panelenmarkt stort in

Na de afschaffing van de Vlaamse salderingsregeling is er in de eerste helft van 2021 slechts voor 83 megawatt aan zonnepanelen in Vlaanderen geplaatst. Dit steekt schril af tegen de 693 megawatt die in heel 2020 werd geplaatst, en is ook ruim minder dan de 300 megawatt aan jaarlijkse groei die Vlaanderen beoogt.

Vorig jaar was juist een bijzonder goed jaar voor Vlaamse solar-installateurs, omdat veel huishoudens nog net voor de afschaffing van de zogenaamde 'terugdraaiende teller' zonnepanelen hadden aangeschaft. De Vlaamse regering had immers beloofd dat wie vóór 1 januari panelen kocht, nog vijftien jaar van de regeling kon profiteren. De Belgische rechter vernietigde deze overgangsregeling echter, waardoor veel Vlamingen zich bekocht voelen.

"De heisa rond de terugdraaiende teller heeft duidelijk geleid tot een perceptieprobleem", vertelt Jan Caerels van Techlink, de Belgische sectorfederatie van installateurs van elektrotechnische systemen, aan de VRT. "Waar onze installateurs vorig jaar heel veel vragen kregen, horen ze nu continu dat mensen er niet meer in geloven. Nochtans blijven zonnepanelen economisch en ecologisch een interessante investering."

Ook zakelijke markt heeft het moeilijk
Niet alleen Vlaamse consumenten maar ook bedrijven waren het afgelopen half jaar terughoudend met de aanschaf van PV-systemen. Dit heeft te maken met de overstap naar een subsidiesysteem dat grofweg vergelijkbaar is met de Nederlandse SDE-regeling. "Zo'n overstap creëert natuurlijk altijd wat onzekerheid", aldus Dirk van Evercooren van Ode, de Vlaamse sectororganisatie voor duurzame energie. "Dat is de verklaring voor de terugval op niveau van de industriële installaties."