Vlaanderen lijkt doelstelling geïnstalleerde panelen 2021 te behalen

06.01.2022 Nina Groot

Vlaanderen lijkt doelstelling geïnstalleerde panelen 2021 te behalen

HLN.be meldt dat ondanks het verdwijnen van het voordeel van de terugdraaiende teller, er volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aan het doel van het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Vlaanderen zal worden voldaan.

2020 was een geweldig jaar voor installateurs van zonnepanelen. Mede door de aankondiging van de stop van het voordeel van de terugdraaiende teller, ontstond er in dit jaar een run op de aankoop van zonnepanelen.

In totaal is er in 2020 710 megawatt aan extra capaciteit geïnstalleerd, dit staat gelijk aan 153.600 nieuwe installaties.

Terugdraaiende teller
Begin 2021 trok het Grondwettelijk Hof echter een lijn door het principe van de terugdraaiende teller bij zonnepanelen met een digitale meter. Dit resulteerde in een aanzienlijk verlies van vertrouwen en een daling van het aantal nieuwe installaties, met name in de eerste helft van het jaar.

Desalniettemin lijkt het doel voor het aantal nieuwe installaties te zijn voldaan. De zonne-energiestrategie van de Vlaamse overheid vraagt om een jaarlijkse stijging van 300 megawatt tussen 2021 tot 2025.

Volgens de voorlopige statistieken van september bedroeg het vermogen in 2021 236 megawatt. De VEKA schat op basis van deze cijfers in dat het streven voor 2021 behaald zal worden. De ODE, de sectororganisatie voor duurzame energie, onderstreept deze verwachting.