Vluchtstrook hoogspanningsnet voor het eerst opengesteld in Emmen

11.02.2022 Jan de Wit

Vluchtstrook hoogspanningsnet voor het eerst opengesteld in Emmen
©TenneT

Voor het eerst is in Nederland de reservecapaciteit (de vluchtstrook) van het hoogspanningsnet in gebruik genomen, dat meldt TenneT. Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe, en Rene van der Weide, wethouder van de gemeente Emmen, hebben vandaag met een symbolische druk op de knop de vluchtstrook van het hoog- en middenspanningsstation Emmen-Weerdinge geopend.

Bij het station in de gemeente Emmen zijn technische aanpassingen gedaan, zodat een zonnepark en een gecombineerd wind- en zonnepark gebruik kunnen gaan maken van de vluchtstrook. De vluchtstrook moet de komende jaren op veel meer plaatsen in Nederland extra ruimte bieden.

Het wordt steeds drukker op het elektriciteitsnet. Met name de groei van het aantal zonneparken zorgt er volgens TenneT voor dat er een stijgende vraag is naar extra capaciteit. De infrastructuur wordt hiervoor de komende jaren flink uitgebreid. Deze uitbreidingen kosten echter tijd en geld.

Daarom hebben de netbeheerders het initiatief genomen om de reservecapaciteit van het elektriciteitsnet in te zetten voor het aansluiten van duurzame opwekkers. Deze vluchtstrook op het hoogspanningsnet wordt het merendeel van de tijd niet gebruikt.

Begin vorig jaar is de wet- en regelgeving op verzoek van de netbeheerders zodanig aangepast, dat netbeheerders de reservecapaciteit mogen gebruiken voor het transport van duurzaam opgewekte elektriciteit.

‘Vluchtstrook wordt spitstrook’
Enexis Netbeheer gaat zoveel mogelijk nieuwe én bestaande klanten die alleen energie opwekken op de reservecapaciteit aansluiten. TenneT verwacht dat door de reservecapaciteit in te zetten er landelijk uiteindelijk in totaal 2.000 megawatt aan extra capaciteit beschikbaar komt, vergelijkbaar met ongeveer 6 miljoen zonnepanelen of zo’n 400 windturbines.

Het hoogspanningsgedeelte van ons elektriciteitsnet is zo aangelegd dat er overal reserveverbindingen liggen. Deze reservecapaciteit is bedoeld om te voorkomen dat een storing of werkzaamheden ervoor zorgen dat de stroom ergens uitvalt.

De energievluchtstrook “wordt dus als het ware een spitstrook”, stelt TenneT, zonder dat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid. Bij een storing zullen aansluitingen die alleen energie leveren gevraagd worden om de productie tijdelijk te staken.