Volkswagen werkt aan boot op zonne-energie

19.02.2021 Joyce Beuken

Volkswagen werkt aan boot op zonne-energie
Silent-Yachts

Volkwagen gaat de wateren op. Het automerk maakt bekend dat ze een boot op zonne-energie gaan produceren, de zogeheten Silent-Yacht.

Het bedrijf werkt aan een catamaran voorzien van zonnepanelen. De boten worden ontwikkeld middels hetzelfde platform dat voor elektrische auto’s wordt gebruikt, het ‘Modular E-Antriebs-Baukasten’. Ook wordt er samengewerkt met een Oostenrijkse botenfabrikant.

De botenbouwer maakte eerder de catamaran Silent 55. Met behulp van panelen op het dak kan dit voertuig tot 160 kilometer per dag afleggen op zonne-energie, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er is ook een dieselmotor aanwezig op de boot, mocht je de bui zien hangen.


 

Benzine back-up

Omdat Volkswagen een gigantische oplage van voertuigen heeft, kan het bedrijf relatief goedkoop hun elektromotoren, software en batterijpakketten leveren. In 2022 zou de eerste VW-boot moeten gaan varen. De boten zullen niet 100% elektrisch zijn, maar worden ook voorzien van een dieselmotor.

Samen beloven Volkswagen en andere betrokken partijen een catamaran die "meer comfort, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid zal bieden met minder onderhoud en kosten dan welke conventionele brandstof-afhankelijke voortstuwing en energievoorziening dan ook". Het prijskaartje blijft nog even een verrassing.