Volvo investeert verder in elektrisch vervoer

22.04.2022 Joyce Beuken

Volvo investeert verder in elektrisch vervoer

Volvo Cars heeft via het Volvo Cars Tech Fund, haar afdeling risicokapitaal, geïnvesteerd in StoreDot, dat meldt de autofabrikant in een persbericht. StoreDot is een Israëlisch bedrijf dat een extreem snel oplaadbare batterijtechnologie voor elektrische auto’s ontwikkelt.

StoreDot werkt aan een baanbrekende technologie die volgens het bedrijf moet resulteren in batterijen die in slechts vijf minuten kunnen worden opgeladen tot een zuiver elektrische actieradius van 160 kilometer. De investering geeft Volvo Cars de kans om nauw samen te werken met StoreDot aan opwindende nieuwe batterijtechnologie, aangezien het bedrijf ernaar streeft om tegen 2030 een zuiver elektrische auto te worden.

Joint venture
Door samen te werken met Volvo Cars wil StoreDot de marktintroductietijd voor zijn technologie versnellen en streeft het naar massaproductie tegen 2024. Volvo Cars is de eerste premium autofabrikant die in StoreDot investeert.

De samenwerking tussen beide bedrijven zal voornamelijk plaatsvinden binnen de joint venture op het gebied van batterijtechnologie die Volvo Cars vorig jaar heeft opgericht met Northvolt, de Zweedse toonaangevende fabrikant van batterijen. Door zijn investering in StoreDot heeft Volvo Cars zich verzekerd van toegang tot alle technologie die uit de samenwerking voortvloeit.

Denkrichting
"Wij streven ernaar de snelste transformator in onze industrie te zijn en het Tech Fund speelt een cruciale rol bij het aangaan van partnerschappen met toekomstige technologieleiders", aldus Alexander Petrofski, hoofd van het Volvo Cars Tech Fund. "Onze investering in StoreDot past perfect in die denkrichting en hun inzet voor elektrificatie en koolstofvrije mobiliteit komt overeen met die van ons. We zijn enthousiast om dit tot een succesvolle samenwerking voor beide partijen te maken en eraan te werken om deze baanbrekende technologie op de markt te brengen."

Volvo Cars was de eerste gevestigde autofabrikant die zich vastlegde op volledige elektrificatie en ernaar streeft om tegen 2030 alleen nog maar volledig elektrische auto's te verkopen. Tegen 2025 wil het al de helft van zijn wereldwijde volume uit elektrische auto's bestaan.

Klimaatneutraal
De komende jaren wil Volvo Cars een hele nieuwe familie elektrische auto's op de markt brengen, een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen van de sector. De overgang naar volledige elektrificatie maakt deel uit van de ambitie om tegen 2040 een klimaatneutrale onderneming te worden, die de koolstofemissies in haar hele bedrijf consequent wil terugdringen. 

De joint venture met Northvolt, die vorig jaar werd aangekondigd, zal zich richten op zowel de ontwikkeling als de productie van ultramoderne batterijcellen, speciaal ontwikkeld en op maat gemaakt voor gebruik in de volgende generatie volledig elektrische auto's van Volvo en Polestar.