Vrijwilligers plaatsen panelen op kerk

25.02.2022 Joyce Beuken

Vrijwilligers plaatsen panelen op kerk
Protestantse gemeente De Rank

In de Protestantse gemeente De Rank in Nieuw-Vennep zijn de afgelopen weken 180 zonnepanelen op de kerk geplaatst. Vrijwilligers hielpen bij het monteren van de panelen, waardoor kosten gespaard konden worden, schrijft HCnieuws.nl.

De vrijwilligers hielpen bij het plaatsen van frames, het aanbrengen van ballast, leidingen naar de meterkast plaatsen en de plaatsing van de panelen zelf. Hierdoor konden kosten gedrukt worden.

Bewust omgaan met licht
Naar verwachting is de installatie in de loop van maart operatief, zodat er van het zonnige seizoen kan worden geprofiteerd. De 180 panelen moeten per jaar evenveel stroom opwekken als dat de kerk verbruikt. Door de jaren nam de kerk andere verduurzamingsmaatregelen, zoals het aanbrengen van ledverlichting en bewegingssensoren in toiletgroepen. Er wordt efficiënter en bewuster omgegaan met de stroom in het gebouw.

Het stukje bewustzijn gaat verder dan dat. In de ontmoetingsruimte van de kerk wordt zichtbaar gemaakt hoeveel stroom de panelen hebben opgewekt.

Omdat er geen subsidie beschikbaar is voor panelen op de kerk, werd er een sponsoractie opgezet. Op zondagmiddag 3 april wordt de installatie na afloop van een lenteconcert officieel in gebruik genomen.