VS investeren fors in energietransitie

06.04.2021 Jan de Wit

VS investeren fors in energietransitie

Het omvangrijke American Jobs Plan - ter waarde van 2 biljoen dollar - dat de Amerikaanse president Joe Biden gisteren presenteerde, bevat verschillende stimulansen voor het verder ontwikkelen van de energietransitie. Het investeringspakket moet volgens Biden klimaatverandering structureel aanpakken én Amerikaanse banen creëren. Hij noemde duurzame innovatie cruciaal voor economisch herstel, meldt PV Tech.

Het pakket bestaat behalve investeringen ook enkele maatregelen die voor de ontwikkeling van zonne-energie in de VS belangrijk zijn. Er worden verschillende fiscale voordelen en stimulansen ingevoerd die zonne-energie en de opslag ervan aantrekkelijker moeten maken. Maar de belangrijkste maatregel is de 10-jarige verlenging van de investeringskredietregelingen om research en development in groene energie te blijven stimuleren.

“Dit plan moet tot structurele vooruitgang leiden in onze aanpak van klimaatverandering”, aldus Biden. “Het zal Amerika een innovatievoorsprong geven in markten die voor het grijpen liggen – markten zoals die van batterijtechnologie, groene energie en in het bijzonder in de concurrentiestrijd met China.” Door te investeren in groene energie zal de werkgelegenheid volgens Biden toenemen en kan het land ook Amerikaanse duurzame energie en opslag gaan kopen.

Kritiek
Het American Jobs Plan volgt een week nadat het Amerikaanse ministerie van Energie zijn plannen presenteerde om de kosten van zonne-energie met 60 procent te verlagen voor 2030. Hiervoor worden er miljoenen geïnvesteerd in het ontwikkelen van dunnere zonnepanelen, maar de PV-sector reageerde kritisch.

Vermoedelijk zal er ook flink gediscussieerd worden over het American Jobs Plan - dat in feite een infrastructureel stimuleringspakket is. De verwachting is dat slechts delen ervan door het Amerikaanse Congres zullen worden goedgekeurd. Vanuit de Republikeinen klinkt de kritiek dat Biden het pakket te groot heeft gemaakt door er onderdelen aan toe te voegen die in hun ogen niks met infrastructuur te maken hebben.