VS krijgen eerste staalfabriek op zonne-energie

14.10.2021 Christian Sparborth

VS krijgen eerste staalfabriek op zonne-energie

Een staalfabriek in de Amerikaanse staat Colorado is binnenkort de eerste ter wereld die vrijwel volledig op zonne-energie draait. Het project moet bewijzen dat ook zware industrie kan verduurzamen met behulp van hernieuwbare energiebronnen.

Deze week leverde het Bighorn-zonnepark voor het eerst stroom aan de Rocky Mountain-staalfabriek in de stad Pueblo. Wanneer het park in november voltooid is zal het een capaciteit van 300 megawatt hebben. Het is het grootste zonnepark in Amerika dat bedoeld is voor één enkele fabriek.

Dankzij het nieuwe zonnepark weet de staalfabriek precies hoe veel het de komende twintig jaar kwijt is aan stroom. Net nu energieprijzen over de hele wereld door het dak gaan lijkt dit een aanlokkelijk vooruitzicht.

Lightsource BP
Het zonnepark wordt aangelegd door Lightsource BP, een dochtermaatschappij van de oliereus BP. Nog maar een paar weken geleden verkreeg het bedrijf een extra krediet van 1,8 miljard dollar (1,55 miljard euro) waarmee het 25 gigawatt aan nieuwe zonneprojecten wil ontwikkelen binnen de komende vier jaar.