VS lijken gigantisch klimaatpakket aan te gaan nemen, goed nieuws voor zonne-energiesector

09.08.2022 Jan de Wit

VS lijken gigantisch klimaatpakket aan te gaan nemen, goed nieuws voor zonne-energiesector

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een enorm klimaatpakket, dat meldde AP News onlangs. Het pakket – ter waarde van zo’n 740 miljard dollar (ongeveer 726 miljard euro) – zal nu naar het Huis van Afgevaardigden gaan. De Democraten hebben hier een meerderheid waardoor er een zeer goede kans bestaat dat het klimaatpakket van kracht zal worden.

Hoewel het klimaatpakket door de Senaat is aangenomen en het Huis van Afgevaardigden hetzelfde lijkt te gaan doen, is er zeker geen onverdeelde steun. De stemming in de Senaat eindigde in 50-50, waardoor Senaatsvoorzitter en vicepresident Kamela Harris de beslissende stem moest uitbrengen.

In het Huis hebben de Democraten een kleine meerderheid, waardoor de verwachting is dat het pakket vrijdag wordt aangenomen. Ook omdat de tussentijdse verkiezingen eraan zitten te komen en de Democraten er niet geweldig voorstaan in de peilingen, kunnen grote investeringen de gewenste daadkracht brengen.

“De Senaat schrijft geschiedenis”, zei de Democratische senaatsleider Chuck Schumer. “Ik ben ervan overtuigd dat de Inflation Reduction Act zal standhouden als een van de bepalende wetgevende prestaties van de 21e eeuw.”

Het klimaatpakket werd onlangs hernoemd tot Inflation Reduction Act, omdat het pakket ook bedoeld is om inflatie aan te pakken en de Democraten zo hopen meer kiezers aan te spreken. Desondanks gaat het grootste gedeelte – zo’n 400 miljard dollar – nog altijd naar het klimaat.

Aan de andere kant vinden veel Republikeinen de investeringen te groot en getuigen van spilzucht. Zij zijn ervan overtuigd dat de economische pakketten die de Democraten inbrengen dusdanig groot zijn, dat zij de inflatie juist aanwakkeren, in plaats van afzwakken. De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell, ging zelfs zo ver door het als “beroven door inflatie” te betitelen.

‘Enorme vooruitgang’
Het originele plan van president Joe Biden was nog vele malen groter. Het originele Build Back Better initiative ging uit van een totaal van 3,5 biljoen dollar, maar kon op forse tegenwind rekenen van Joe Manchin, de Democratische senator voor West Virginia, een staat met grote belangen in de fossiele industrie.

Toch is het hernieuwbare energie dat fors gestimuleerd zou worden met het aankomende klimaatpakket. Zo komen er belastingverminderingen voor de aankoop van elektrische voertuigen en de productie van zonnepanelen en windturbines.

Ook zouden er energiekortingen komen voor woningen, stimulering van de bouw van fabrieken die zich richten op hernieuwbare energietechnologie, en geld om klimaatvriendelijke landbouwpraktijken te bevorderen en de vervuiling in minderheidsgemeenschappen te verminderen.

Aan de andere kant zullen er ook miljarden dollars gaan naar fossiele energiecentrales voor verduurzaming en meer overheidsveilingen voor olieboringen. Noodzakelijk om Manchin en zijn cruciale stem in de Senaat aan boord te krijgen.

Maar al met al noemde Manish Bapna, CEO van de Natural Resources Defense Council, het klimaatpakket een “enorme vooruitgang”. Denktank Rhodium Group rekende uit dat de maatregelen kunnen zorgen voor een CO2-reductie van 31 tot 44 procent in 2030, ten opzichte van 2005.