Vulkaan haalt PV niet in in Japan

02.09.2021 Joyce Beuken

Vulkaan haalt PV niet in in Japan

Japan wil de vulkanen in nationale parken gebruiken voor aardwarmte. Hoewel de natuurverschijnselen een pittige bron zijn voor warmte, zouden ze slechts 1 procent van de energie die het land nodig heeft kunnen faciliteren. In PV gelooft men nog altijd meer.

Het vulkanische gebied in Japan kan de op twee na grootste bron van aardwarmte ter wereld zijn.  Toch zet het land liever in op zonnestroom en andere hernieuwbare energiebronnen.

Bescherming vulkanen
In juli heeft het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie (METI) een ontwerp voor een energiebeleid bekendgemaakt dat erop gericht is het aandeel van niet-fossiele energiebronnen 2,5 keer groter te maken. Volgens het nieuwe plan zal het land de koolstofuitstoot tegen 2030 met 46 procent hebben teruggedrongen, een duidelijke stijging ten opzichte van het vorige streefcijfer van 26 procent. Waar het land eerst terughoudend was over de inzet van vulkanen voor aardwarmte, lijken de ambities het tij te keren. Maar dat betekent niet dat er moet worden ingeleverd op PV.

Volgens METI zal zonne-energie in 2030 de laagste kosten voor elektriciteitsopwekking kennen, waardoor het zelfs voordeliger wordt dan kernenergie, dat in de berekeningen van 2015 als de goedkoopste werd beschouwd. De kosten voor de opwekking van elektriciteit zijn echter met ongeveer 10 procent per kWh gestegen, omdat METI dit jaar de kosten van veiligheidsmaatregelen in de meting heeft opgenomen. Toch blijft het streefcijfer voor kernenergie 20 tot 22 procent van de elektriciteitsmix.

Stimuleren
Volgens schattingen van de METI zal 50 procent van de overheidsinstellingen en gemeentehuizen tegen 2030 worden uitgerust met PV, waardoor in totaal 6 GW aan capaciteit zal worden toegevoegd. De Japanse regering moedigt bedrijfsgebouwen en parkeerplaatsen aan om PV op daken te installeren, waardoor de capaciteit met 10 GW zou kunnen toenemen. 1.000 steden in Japan hebben nog ongeveer 4 GW aan potentiële PV-capaciteit beschikbaar.

In juli introduceerde Japan de "Regional Symbiosis Renewable Energy Award for Businesses", een subsidie om het gebruik van hernieuwbare energie verder uit te breiden door bedrijven te erkennen die economische waarde en werkgelegenheid creëren voor de plaatselijke bevolking.