VvE verduurzaamt veilig in Maassluis

28.09.2020 Norbert Cuiper

VvE verduurzaamt veilig in Maassluis

In Maassluis wordt het eerste wooncomplex in Nederland opgeleverd dat voldoet aan de strengste veiligheidsmaatregelen voor de plaatsing van zonnepanelen met opslag in batterijen.

De vereniging van eigenaren (VvE) van het appartementencomplex aan de Korhoenstraat koos voor ‘het nieuwste systeem’ met een collectieve batterij, waarbij alle appartementen een eigen installatie achter de meter hebben. Om incidenten zoals brand te voorkomen werd als eerste in Nederland voldaan aan maatregelen en adviezen zoals onlangs zijn opgesteld door het Instituut Fysieke Veiligheid, adviesbureau Voor de VVE en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Zonnepanelen met batterij

De wethouders Sjef Evers (duurzaamheid) en Sjoerd Kuiper (volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en sociale cohesie) verzorgen de officiële opening op dinsdag 29 september. Op het dak van het wooncomplex zijn driehonderd zonnepanelen en een opslagbatterij van ruim 70 kWh geplaatst. De opgewekte energie wordt verdeeld over de 29 appartementen en een algemene ruimte. De opgewekte energie die niet direct wordt gebruikt wordt opgeslagen in de collectieve batterij.

Veiligheid prioriteit

Bij dit project was veiligheid prioriteit, zo meldt Voor de VVE, die het project van begin tot eind begeleidde. Zo is er sterk op gelet dat het dak de zonnepalen en de batterij kan dragen. In de beginfase werden de lokale brandweer en de Veiligheidsregio op de hoogte gebracht van de installatie. Ook werd er valbeveiliging aangebracht voor hulpdiensten en werd de technische ruimte 60 minuten brandwerend gemaakt.  

Win-win situatie

“We willen op het gebied van duurzaamheid natuurlijk voorop lopen maar alleen als dit ook veilig is,” meldt wethouder Evers. Hij is er trots op dat bewoners van Maassluis bijdragen aan dit project. Wethouder Kuiper vindt het interessant om te zien hoe bewoners tot verduurzaming komen. “Door samen de verduurzaming aan te pakken vergroot je ook de sociale cohesie in je complex. Dit is een daarmee een win-win situatie die als voorbeeld kan dienen voor andere projecten.’’  

Video

Foto: het wooncomplex aan de Korhoenstraat in Maassluis is een van de eerste van Nederland met een eigen smart grid-systeem. Het project voldoet aan de nieuwste veiligheidsmaatregelen