Webinar 'Spanning op de Netten' op 27 november

23.11.2020

Webinar

Op vrijdag 27 november organiseert het Platform Klimaatakkoord het webinar ‘Spanning op de Netten’ over congestie op het elektriciteitsnet. Tijdens deze webinar gaan 6 deskundigen van de netbeheerders, overheid en marktpartijen met elkaar in gesprek over hoe de regie op het energienet van de toekomst georganiseerd kan worden en de nieuwe infrastructuur voor energie haalbaar en betaalbaar kan worden gehouden.

Netbeheer Nederland schrijft het volgende over de webinar: “Netbeheerders, overheid en marktpartijen werken allemaal aan het energiesysteem dat nodig is voor een succesvolle energietransitie en het halen van de doelen in het Klimaatakkoord. Dat energiesysteem verandert ingrijpend de komende jaren. Dat net – een van de veiligste en betrouwbaarste ter wereld – werd ooit aangelegd om te voorzien in de vráág naar energie. Nu verandert het in een multifunctionele verbinder van aanbod, vraag en opslag van elektriciteit.”

Voor- en nadelen in beeld

Netbeheer Nederland benadrukt de verschillende aspecten van de transitie, die tijdens de webinar besproken worden. “De snelle toename van bijvoorbeeld zonneparken is goed nieuws voor de energietransitie maar zorgt tegelijkertijd voor flinke uitdagingen op het elektriciteitsnet. Vooral in landelijke, dunbevolkte gebieden, waar van oudsher relatief weinig afname is van elektriciteit, moet het net worden uitgebreid om alle lokaal opgewekte energie te kunnen transporteren. Het aanleggen van de benodigde infrastructuur vergt echter jaren, onder meer vanwege de langdurige ruimtelijke procedures.”

Om die reden is het volgens Netbeheer Nederland belangrijk dat alle partijen samenwerken en oplossingen zoeken om de netcapaciteit in die perioden van schaarste zo efficiënt mogelijk te benutten en toch de doelen van het Klimaatakkoord te halen. De webinar vindt vrijdag 27 november plaats om 10:00 ’s ochtends. Aanmelden kan via de website.