Wereldprimeur voor TNO met Solar Highways

18.06.2021 Jan de Wit

Wereldprimeur voor TNO met Solar Highways

TNO is erin geslaagd om zonnecellen kostenefficiënt in geluidsschermen te verwerken. Zonnecellen in geluidsschermen waren al langer mogelijk, maar het rendement bleef lange tijd relatief laag en de kosten hoog.

De primeur is voor Solar Highways: een geluidsscherm langs de A50 in Uden dat aan de voor- en achterzijde groene stroom opwekt. Het scherm is gebouwd door Heijmans Infra en is 400 meter lang, vijf meter hoog en daarin is 1.600 vierkante meter zonnecellen verwerkt.

TNO ontwikkelde, in samenwerking met Rijkswaterstaat, het schermprototype dat bifaciaal laad – laden aan voor- én achterzijde. De onderzoeksinstelling bewees daarmee de technische haalbaarheid van de integratie van tweezijdige zonnecellen in geluidschermen en de toepasbaarheid daarvan langs snelwegen. Geluidsschermen met geïntegreerde dunne-filmzonnepanelen worden de komende tijd in Rosmalen en Genk getest.

Naast proeven met integratie van zonnecellen in geluidsschermen langs de snelweg doet TNO, in samenwerking met ProRail. Het spoor heeft in potentie 500 tot 700 kilometer geluidsscherm voor de opwekking van duurzame energie ter beschikking.