Wereldwijd chiptekort raakt ook solarindustrie

06.04.2021 Jan de Wit

Wereldwijd chiptekort raakt ook solarindustrie

Over de hele wereld is een enorm tekort aan halfgeleiders en daardoor aan chips ontstaan, omdat de vraag zo hard is gestegen dat fabrikanten het niet kunnen bijbenen. Hoewel er al verschillende maatregelen zijn aangekondigd, betekent dat niet dat het tekort snel opgelost zal zijn. Omvormerfabrikanten, die ook halfgeleiders voor hun producten nodig hebben, merken dat het moeilijker is om hier aan te komen.

Het halfgeleidertekort kent zijn oorsprong in het begin van de coronacrisis, zo legt Kofi Makinwa, specialist micro-elektronica aan de TU Delft, uit aan Nu.nl. In de eerste maanden heeft de auto-industrie enorm veel bestellingen voor chips geannuleerd door de gedaalde vraag naar auto’s en de gesloten fabrieken. Chipfabrikanten hebben toen de voorrang gegeven aan elektronicabedrijven die laptops en spelcomputers bouwen, wiens vraag juist was gestegen door de corona-uitbraak.

De gedaalde vraag in de auto-industrie bleek echter van korte duur, waardoor chipfabrikanten nu met enorme wachtlijsten zitten die ze voorlopig nog niet weg kunnen werken. Verder speelt nog mee dat de Chinese chipmaker SMIC door de VS op een zwarte lijst is gezet in hun aanhoudende handelsoorlog, aldus Makinwa. Tot overmaat van ramp woedde er onlangs brand bij een van de grootste leveranciers van chips, het Japanse Renesas. Het bedrijf vermoedt dat de productie pas over een maand kan worden opgestart doordat productieapparatuur beschadigd is geraakt.

Een extra factor die de markt verder op hol doet slaan is de nieuwe stijgende populariteit van Bitcoin. Om een Bitcoin te mijnen is namelijk een computer nodig die geavanceerde wiskundige vergelijkingen kan oplossen. Dit is noodzakelijk om over de cryptovaluta te kunnen beschikken die een Bitcoin met zich meebrengt. Hoe harder de vraag naar Bitcoin stijgt, des te geavanceerd worden de wiskundige vergelijkingen. Om deze steeds ingewikkeldere vergelijkingen op te kunnen lossen, stijgt de vraag naar geavanceerde computers die meer chips nodig hebben en ook veel meer energie vreten.

Zonne-energiesector
De chipscrisis leidt op twee manieren tot problemen voor omvormerfabrikanten. Net zoals zo veel andere electronica bevatten hun producten chips, die nu dus moeilijker te krijgen zijn. Maar belangrijker is dat halfgeleiders niet alleen de basis vormen van computerchips, maar ook van omvormers.

Omvormerfabrikant Enphase Energy verklaarde onlangs tegenover Bloomberg dat zij beperkingen ervoeren in hun mondiale toeleveringsketen voor halfgeleiders. Volgens topman Badri Kothandaraman is het tekort beheersbaar en zou de situatie de komende maanden langzaam moeten verbeteren. Enphase heeft als voordeel dat het bedrijf na een eerder wereldwijd chipstekort in 2019 langetermijnafspraken wist te maken met halfgeleiderleveranciers. Mark Hagenbeek, Marketing Manager Benelux bij APsystems, liet weten dat APsystems geen last heeft van een chiptekort. "Wij kunnen gewoon leveren."

Analisten verklaarden tegenover Hardware Info dat zij zien dat de vraag naar chips het aanbod met tien tot dertig procent overstijgt en dat bedrijven nog tot in 2022 last blijven houden van de ontstane tekorten. Zolang de vraag groter is dan het aanbod zal het tekort blijven bestaan. Niet uitgesloten is dat dit nadelige effecten zal hebben op de beschikbaarheid en de prijzen van omvormers.

Oplossingen
In een poging het tekort sneller weg te werken, kondigde de Taiwanese chipproducent TSMC aan om de komende drie jaar 100 miljard dollar (85 miljard euro) te gaan investeren in zijn productiecapaciteit. Ook het Amerikaanse Intel en het Koreaanse Samsung hebben al investeringen toegezegd van respectievelijk 20 en 100 miljard dollar, meldt Nu.nl. Samsung wil zijn investering wel over tien jaar gaan uitsmeren.

De nieuwssite liet ook weten dat de Amerikaanse president Joe Biden dusdanig bezorgd is over het grote tekort dat hij een top op het Witte Huis wil organiseren met bedrijven uit de auto-, chip- en de technologiesector. Op 12 april zullen zij bespreken wat de gevolgen van het chiptekort zijn en hoe het opgelost kan worden.