Wiebes geeft SDE+-aanvragen uitstel

25.11.2020 Simone Tresoor

Wiebes geeft SDE+-aanvragen uitstel

Minister Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat alle SDE+-projecten met een realisatietermijn in 2020 met vertraging in verband met de gevolgen van het coronavirus of het gebrek aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet op aanvraag één jaar ontheffing kunnen krijgen.

Met een brief informeerde Wiebes de Kamer gisteren over een aantal onderwerpen dat verband houdt met de stimulering van hernieuwbare energie en andere vormen van CO2-reductie. Eén van de onderwerpen is de realisatie van projecten met een SDE+-beschikking in relatie tot de gevolgen van het coronavirus.

Een jaar ontheffing

De minister wil deze maatregelen graag verlengen waardoor ze van toepassing kunnen zijn op alle projecten met een uiterste realisatietermijn tot en met juni 2021. Na deze datum zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de verzoeken om ontheffing weer inhoudelijk toetsen op de haalbaarheid van de realisatie.

Aanvragen bij de RVO

Wel geeft Wiebes aan dat het onwenselijk is budget te reserveren voor projecten die, ook met één jaar ontheffing op de realisatietermijn, niet gerealiseerd kunnen worden. Momenteel lijkt het erop dat de meeste projecten doorgang kunnen vinden en beter kunnen inspelen op de gevolgen van het coronavirus. Projecten die voor het uitstel in aanmerking willen komen dienen dit zelf aan te vragen bij de RVO.