Zeewolde stemt voor komst datacentrum Meta

17.12.2021 Jan de Wit

Zeewolde stemt voor komst datacentrum Meta
©Gemeente Zeewolde

Gisteravond heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde voor wijziging van het bestemmingsplan Trekkersveld IV gestemd. In de praktijk is hiermee de weg vrijgemaakt voor de komst van het datacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Een flinke extra uitdaging voor de hernieuwbare energiedoelen van de provincie Flevoland (en Nederland), het datacentrum heeft een geschat energieverbruik van ruim 1,3 terawattuur.

Elf van de negentien gemeenteraadsleden stemden voor de komst van het datacentrum. Lange tijd was het onduidelijk hoe de PvdA/GroenLinks-fractie en Burger Belang zou gaan stemmen. Uiteindelijk stemden alleen de fracties van de ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde tegen.

Ondanks druk vanuit de landelijke, provinciale en gemeentelijke fracties van PvdA en GroenLinks stemden de gemeenteraadsleden voor. "Onze landelijke fractie is ook kritisch. En dan is makkelijk gezegd. Daar hebben ze ook steken laten vallen. Er had al lang een landelijke visie op datacenters moeten liggen", zo tekent Omroep Flevoland fractievoorzitter Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks op.

Nu is het aan het Rijksvastgoedbedrijf
Er ontstond een storm van kritiek toen bekend werd hoeveel stroom het datacentrum zal gaan verbruiken. Het stroomverbruik staat namelijk gelijk aan het gebruik van zo’n 466.000 gezinnen per jaar.

Lees ook: Stroomverbruik datacenter Zeewolde gelijk aan verbruik 460.000 gezinnen

Voor de voorziening van deze groene stroom is 14 vierkante kilometer aan zonnepanelen nodig, óf zo’n 115 windturbines van vier megawatt. Martien Visser, lector energietransitie op de Hanzehogeschool Groningen, rekende voor dat dit ongeveer gelijk staan aan 10 procent van het totale Nederlandse vermogen uit windenergie.

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van een deel van Trekkersveld IV en zal nu moeten beslissen over een verkoop van de grond aan de gemeente Zeewolde. Omroep Flevoland meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf heeft aangegeven dat er eerst aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan.