Zon op spoor

20.03.2023 | Nieuws Simone Tresoor

Zon op spoor
©Sun-Ways

Een Zwitserse start-up gaat zonnepanelen installeren op een spoorlijn in West-Zwitserland. De firma Sun-Ways, gevestigd in het Zwitserse Ecublens, heeft een gemechaniseerd systeem ontwikkeld voor het neerleggen van zonnepanelen, waarbij een speciaal uitgeruste treinwagon over de rails glijdt en panelen die tussen de rails passen, uitwerpt. De panelen zijn uitgerust met klemmen die ze op hun plaats houden en als de rails onderhoud nodig hebben, kunnen de panelen met hetzelfde systeem worden verwijderd.

Elektriciteit die door de panelen wordt opgewekt, kan worden gebruikt om nabijgelegen treinstations van stroom te voorzien of aan het net te leveren. Om de panelen schoon te maken kunnen passagierstreinen worden uitgerust met cilindrische borstels die vuil verwijderen wanneer ze over het systeem rijden. Het bedrijf zegt ook een manier te ontwikkelen om sneeuw en ijs te smelten dat zich op de panelen verzamelt.

Proefproject
In mei zal het bedrijf een proefproject uitvoeren op een stuk spoor van ongeveer 90 meter lang, om aan te tonen hoe het systeem ruimte kan besparen en de arbeidskosten kan verlagen. Het bedrijf schat dat, als er op elke kilometer van het Zwitserse spoorwegnet panelen zouden worden geïnstalleerd, ze zouden kunnen voorzien in ongeveer 2 procent van de Zwitserse stroomvraag.

Het plan stuit op scepsis van de International Union of Railways, meldt Yale Environment 360, die heeft gesuggereerd dat het systeem brandgevaar kan opleveren, maar Sun-Ways zegt dat ingebouwde sensoren ervoor zorgen dat de panelen goed blijven functioneren. "De grootste uitdaging is niet technologisch", vertelde Baptiste Danichert, mede-oprichter van Sun-Ways, aan Swissinfo. “Wat nodig is, is een mentaliteitsverandering in de spoorsector, een gebied dat doorgaans niet erg openstaat voor innovatie.”

solar op spoorZwitserland

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow EV-Solutions (English)

Logo SUNGROW
1 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu