Zonne-energiepark zo groot als half België

14.07.2021 Simone Tresoor

Zonne-energiepark zo groot als half België
Foto: InterContinental Energy

Als je de ruimte hebt, dan moet je die ook gebruiken moeten ze gedacht hebben in Australië. In het westen van het land moet een park voor wind- en zonne-energie komen dat zo groot is als half België. Het zou het grootste project voor duurzame energie ter wereld worden, meldt RTL Nieuws.

Met een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer aan windmolens en zonnepanelen zal deze Western Green Energy Hub 75 miljard dollar gaan kosten. De productiecapaciteit zal waarschijnlijk rond de 50 gigawatt bedragen en de productie zou rond 2030 in gebruik moeten zijn.

Wereldleider op het gebied van groene waterstof
Met de productie kan naar verwachting 3,5 miljoen ton groene waterstof en 20 miljoen ton groene ammoniak worden geproduceerd. Australië wil deze hernieuwbare brandstoffen zowel in eigen land gebruiken als exporteren. Verantwoordelijk minister Alannah MacTiernan: ”West-Australië wordt hiermee een wereldleider op het gebied van groene waterstof.”

Transportkosten worden erg hoog
Voor zo’n ingrijpend project zijn veel vergunningen nodig. Dit niet in de laatste plaats in verband met de aanwezige natuur. Een andere kanttekening is dat de verkoop van de producten een uitdaging wordt. De productiekosten zullen ten opzichte van andere landen laag zijn, maar de kosten voor transport erg hoog.

De plannen komen van een consortium met onder meer het Australische CWP Global en InterContinental uit HongKong, tevens is Mining Traditionals Lands Aboriginal Corporation bij het enorme project betrokken. De eerste twee bedrijven zijn ook al betrokken bij diverse andere grote projecten op het gebied van duurzame energie wereldwijd.