Zonnepanelen presenteren beter wanneer ze worden gecombineerd met gewassen

08.05.2023 Jan de Wit

Zonnepanelen presenteren beter wanneer ze worden gecombineerd met gewassen
©National Renewable Energy Laboratory

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Applied Energy, blijkt dat gewassen onder zonnepanelen de temperatuur met 10 graden Celsius kunnen afkoelen ten opzichte van zonnepanelen die boven kale grond zijn geïnstalleerd. Door lichtreflectie en verdamping worden de panelen passief gekoeld en is er minder prestatieverlies door de warmte.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de efficiëntie van zonnepanelen vanaf 25 graden Celsius met zo’n 0,5 procent afneemt per graad temperatuurstijging. Koeling kan daarom het efficiëntieverlies door warmte verminderen, ook is het gunstig voor de levensduur van een zonnepaneel.

Wanneer zonnepanelen bijvoorbeeld boven een veld met sojabonen worden geïnstalleerd, dan kan de temperatuur van de zonnepanelen tot wel 10 graden Celsius worden verminderd, ten opzichte van een zonnepark dat boven kale grond is geïnstalleerd. Uit de studie blijkt dat de zonnepanelen maximaal worden gekoeld als ze op poten van 4 meter boven het gewas staan.

Sojabonen hebben namelijk een lichtreflecterend vermogen van 70 procent, terwijl kale grond maar 20 procent van het invallende licht kan reflecteren. Hoe hoger het lichtreflecterend vermogen hoe minder de grond opwarmt en daardoor stijgt er ook weer minder grondwarmte op naar de zonnepanelen.

Daarnaast verdampt een deel van de dauw die op de gewassen terecht komen. Deze verdampende dauw vormen waterdruppels onder de zonnepanelen waardoor ze voor passieve koeling zorgen.

Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten met name belangrijk omdat veel mensen denken dat zonneparken en landbouw steeds meer op de beschikbare ruimte zullen gaan concurreren. Hun onderzoek laat echter zien dat zowel de zonne-energiesector als de landbouwsector kan profiteren van een samenwerking.