Zonnigste juni ooit breekt opbrengstrecord

03.07.2023

Zonnigste juni ooit breekt opbrengstrecord

Maar liefst 35 procent van alle elektriciteit in ons land werd in juni geleverd door de zon. Het was een uitzonderlijke maand met 327 zonuren waar gemiddeld 214 zonuren normaal is. Dit leidde tot een zonnestroomrecord, schrijft het AD.

Juni was met gemiddeld 19,6 graden Celsius de warmste sinds de eerste metingen en ook de droogste sinds 1962. “Zonnepanelen hebben in juni 35 procent van de totale elektriciteitsvraag in Nederland geproduceerd, 3 terraWattuur. Dat is bijna een derde meer dan een jaar eerder. Per paneel is er zo’n 5 procent meer opgewekt en er zijn 25 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd dan vorig jaar", zegt lector energietransitie Martien Visser.

21 uur gratis stroom bij dynamisch contract
De salderingsmogelijkheid wordt waarschijnlijk vanaf 2025 in zeven jaar afgebouwd naar nul. Dat moet mensen prikkelen om de zonnestroom te gebruiken op de momenten dat die wordt opgewekt. Zonnepanelen moeten wel lucratief blijven, door energiebedrijven te verplichten een ‘redelijke terugleververgoeding’ te betalen.

Volgens energiebedrijf Zonneplan was er in juni zoveel zon dat mensen met een dynamisch energiecontract in 21 uur gratis stroom hadden of zelfs een kleine vergoeding kregen. “De vraag naar stroom nam in juni met 10 procent toe ten opzichte van mei, vermoedelijk vooral door de vele airco’s vanwege het warme weer, wat het verschil in zonnestroom overdag deels weer opheft,” zegt Frank Breukelman van het bedrijf.