Zorgen om beperkte export van Noorse stroom door aanhoudende droogte

10.08.2022 Kenneth Nwosu

Zorgen om beperkte export van Noorse stroom door aanhoudende droogte

Door de aanhoudende droogte die ook Noorwegen treft, gaat het land zijn export van stroom mogelijk beperken. Waterkrachtcentrales zullen minder gaan draaien doordat waterresevoirs prioriteit krijgen om bij te vullen. Dat gaat gevolgen hebben voor de toevoer van hernieuwbare elektriciteit en de stroomprijs.

De Noorse energieminister Terje Aasland heeft bekendgemaakt dat het aanvullen van waterreservoirs de prioriteit krijgt boven de stroomproductie door waterkrachtcentrales. In noodgevallen zou dit een beperkte uitvoer van stroom kunnen betekenen.

Ook Noorwegen maakt zich zorgen om tekorten aan energie richting de winter. Het land maakt gebruik van waterkrachtcentrales voor bijna de volledige energiebehoefte. Vooral in het zuiden van het land zijn de waterstanden momenteel historisch laag.

Ongeveer een vijfde van de stroomproductie wordt geëxporteerd. In een verklaring aan het parlement legt de minister uit dat deze export beperkt kan worden wanneer de waterstanden in de reservoirs te laag zijn.

Als lid van de gezamenlijke Europese energiemarkt kan Noorwegen hier alleen in toe overgaan wanneer er een noodtoestand is uitgeroepen.