Zorgen om frequentiestoring door zonnepanelen

03.06.2021 Christian Sparborth

Zorgen om frequentiestoring door zonnepanelen

Stoorsignalen van zonnepanelen die niet voldoen aan alle wettelijke eisen kunnen zorgen voor ernstige storingen op het C2000-netwerk, dat door politie-, brandweer- en ambulancediensten gebruikt wordt. Dit stelt het Agentschap Telecom, dat recentelijk zelfs een zaak is gestart tegen een fabrikant die ondeugdelijke apparatuur op de markt zou brengen.

Net als alle andere elektrische apparaten zenden zonnepanelen de hele dag stoorsignalen uit. Door de snelle opmars van zonnepanelen vormen deze al langer een aandachtspunt voor het Agentschap Telecom. De instantie biedt tips op de site om de schadelijke effecten te verminderen, zoals het zorgen voor een goede installatie en het kiezen van apparatuur met een CE-markering.

Regelmatig problemen bij C2000
C2000 is een gesloten communicatienetwerk dat gebruikt wordt door Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten. Al sinds de invoering wordt het systeem regelmatig geplaagd door problemen, zoals uitval van signalen als hulpdiensten een gebouw betreden of overbelasting tijdens grote calamiteiten. Het afgelopen jaar heeft het Agentschap tientallen klachten ontvangen over problemen met C2000. De toezichthouder moet echter nog uitzoeken of deze klachten daadwerkelijk met zonnepanelen te maken hebben.

Het Agentschap Telecom wilde aan nu.nl nog niet vertellen tegen welke fabrikant zij een zaak hebben aangespand, maar maakte wel duidelijk dat het gaat om een grote, internationale speler. Naar verwachting komt de toezichthouder later deze maand met meer informatie over deze fabrikant.