Zwitserland bezig met plaatsing PV op A-wegen voor opwekking groene energie

21.12.2021 Nina Groot

Zwitserland bezig met plaatsing PV op A-wegen voor opwekking groene energie

Om emissies in 2050 op netto nul uit te laten komen, moet Zwitserland de hoeveelheid groene stroom die zij opwekken fors gaan opschalen. De plaatsing van zonnepanelen op snelwegen lijkt een geweldige optie te zijn. Het realiseren van een dergelijk project in de Alpine-regio blijft echter een moeilijke taak, zo meldt Swissinfo.ch.

Laurent Jospin, de CEO van Energypier, een Zwitserse start-up in hernieuwbare energie, heeft een visie: 47.000 zonnepanelen installeren over een reeks van 1,6 kilometer op de A9-snelweg in de regio van Martigny. Met als doel om met deze panelen genoeg elektriciteit te genereren voor 12.000 huishoudens per jaar.

De lancering van het eerste pilotproject van Energypier valt samen met een beslissing van de Zwitserse regering om de wet te wijzigen, om de installatie van zonnepanelen op lawaaibarrières aan te moedigen langs snelwegen en spoorweglijnen.

Deze oplossingen hebben de potentie om samen 100 gigawattuur aan groene stroom op te wekken, waarvan 55 gigawattuur uit wegen en 46 gigawattuur uit spoorwegen. Tezamen zorgt dit voor genoeg energie om 20.000 woningen van stroom te voorzien.

Maar er zijn nog een aantal hindernissen. Het project moet nog worden aanvaard in het hoofdinfrastructuurplan en de bouwvergunning moet nog worden uitgegeven. Als het project naar schema verloopt, kunnen de bouwwerkzaamheden in de herfst van 2022 van start gaan en zou het eerste zonne-energieproject aan het einde van 2023 gerealiseerd zijn.