Zwitserland bezig met plaatsing PV op A-wegen voor opwekking groene energie

21.12.2021 | Nieuws Nina Groot

Zwitserland bezig met plaatsing PV op A-wegen voor opwekking groene energie

Om emissies in 2050 op netto nul uit te laten komen, moet Zwitserland de hoeveelheid groene stroom die zij opwekken fors gaan opschalen. De plaatsing van zonnepanelen op snelwegen lijkt een geweldige optie te zijn. Het realiseren van een dergelijk project in de Alpine-regio blijft echter een moeilijke taak, zo meldt Swissinfo.ch.

Laurent Jospin, de CEO van Energypier, een Zwitserse start-up in hernieuwbare energie, heeft een visie: 47.000 zonnepanelen installeren over een reeks van 1,6 kilometer op de A9-snelweg in de regio van Martigny. Met als doel om met deze panelen genoeg elektriciteit te genereren voor 12.000 huishoudens per jaar.

De lancering van het eerste pilotproject van Energypier valt samen met een beslissing van de Zwitserse regering om de wet te wijzigen, om de installatie van zonnepanelen op lawaaibarrières aan te moedigen langs snelwegen en spoorweglijnen.

Deze oplossingen hebben de potentie om samen 100 gigawattuur aan groene stroom op te wekken, waarvan 55 gigawattuur uit wegen en 46 gigawattuur uit spoorwegen. Tezamen zorgt dit voor genoeg energie om 20.000 woningen van stroom te voorzien.

Maar er zijn nog een aantal hindernissen. Het project moet nog worden aanvaard in het hoofdinfrastructuurplan en de bouwvergunning moet nog worden uitgegeven. Als het project naar schema verloopt, kunnen de bouwwerkzaamheden in de herfst van 2022 van start gaan en zou het eerste zonne-energieproject aan het einde van 2023 gerealiseerd zijn.

ZwitserlandPVsolarSolar Highways

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu