ACM doet uitspraak over doorberekening meerkosten zonnepanelen

08.05.2024 Gijs de Koning

ACM doet uitspraak over doorberekening meerkosten zonnepanelen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de redelijkheid van het doorbereken van meerkosten aan huishoudens met zonnepanelen door de energieleveranciers en concludeerde dat deze niet onredelijk zijn. De afgelopen maanden is er veel kritiek geweest op de energieleveranciers en hoe zij omgaan met energiecontracten voor klanten met zonnepanelen.

De ACM onderzocht de tarieven voor huishoudens met zonnepanelen bij Engie, Eneco, Vattenfall en Budget Energie. Uit het onderzoek bleek dat de energieleveranciers hun meerkosten op een eerlijke manier doorbereken en geen hogere brutomarges behalen door de gewijzigde tarieven. De meerkosten die energieleveranciers maken voor klanten met zonnepanelen bestaan onder andere uit hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten door de salderingsregeling.

Energieleveranciers rekenen op verschillende manieren meerkosten aan huishoudens met zonnepanelen. Er wordt bijvoorbeeld gerekend met hogere vaste leveringskosten of een terugleverkosten afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie op jaarbasis.

De ACM geeft aan dat de markt momenteel in ontwikkeling is en dat ze de terugleverkosten nauwlettend in de gaten gaan houden.

Ook stelt de ACM dat de meerkosten het lastig maken voor huishoudens met zonnepanelen om energiecontracten te vergelijken. Daarom vragen ze leveranciers en energievergelijkers om er voor te zorgen dat de contracten goed te vergelijken zijn.