ACM stelt besluit over verhoogde netspanning uit

12.05.2023 Jan de Wit

ACM stelt besluit over verhoogde netspanning uit
©Milieu Centraal

Het wijzigingsvoorstel van de overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden in de Netcode elektriciteit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is voorlopig uitgesteld. De ACM kreeg na de publicatie van het voornemen flinke kritiek van de elektrotechnische belangenbehartiger Fedet, ook Vereniging Eigen Huis en Brandweer Nederland maakten zich zorgen over de gevolgen voor de brandveiligheid van omvormers van zonnepanelen.

De ACM was van plan om de eisen te veranderen van overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden, zoals de omvormers van zonnepanelen. Hiermee zou de maximale spanning die op kan treden in een elektrische installatie kunnen worden verhoogd tot 264,5 volt.

Volgens de ACM zou dit ertoe leiden dat zonnepanelen in laagspanningsnetten minder vaak afgeschakeld hoeven te worden en ontstaan er minder spanningsproblemen op het laagspanningsnet.

Fedet is er echter van overtuigd dat een verruiming van de maximale spanning een averechts effect heeft en juist tot meer uitval van elektronica en componenten in de meterkast kan leiden. Al deze elektronica en componenten zijn namelijk ontworpen en getest op 253 volt, wat 10 procent boven de middenwaarde van 230 volt is.

Lees ook: Fedet ‘zeer teleurgesteld’ in ontwerpbesluit Netcode elektriciteit

Een verhoging van de maximale spanning tot 264,5 volt zou ertoe leiden dat de veiligheid en de levensduur van de elektronica en meterkastcomponenten niet meer gegarandeerd kan worden. “Fedet voorziet dat elektronica eerder stuk zal gaan als deze hogere hoge spanningen worden toegelaten.” Ook juridisch zou dit gevolgen hebben omdat alle garanties bij een hogere maximale spanning vervallen.

Nadat ook Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), de Vereniging Netbeheer Nederland, en Energie-Nederland, EnergieSamen, Holland Solar en NWEA samen een zienswijze hebben ingediend, heeft de ACM nu besloten om zijn eigen wijzigingsvoorstel nogmaals goed te bestuderen.