Biden bekrachtigt gigantisch klimaatpakket

18.08.2022 | Nieuws Jan de Wit

Biden bekrachtigt gigantisch klimaatpakket
©The White House

Joe Biden, president van de Verenigde Staten, heeft het enorme klimaatpakket getekend en daarmee officieel bekrachtigd, dat meldt AP News. Het pakket – onderdeel van de grotere Inflation Reduction Act – bevat een kleine 400 miljard dollar voor de aanpak van klimaatverandering. Dit zal onder andere gaan naar de uitrol van zonnepanelen en elektrische mobiliteit. Biden noemde het “een historisch moment”.

Na een eerdere krappe meerderheid in de senaat, stemde het Huis van Afgevaardigden eind vorige week ook met een 220-207 meerderheid voor het klimaatpakket. Met de handtekening van Biden is het pakket officieel aangenomen.

Lees ook: VS lijken gigantisch klimaatpakket aan te gaan nemen, goed nieuws voor zonne-energiesector

Het klimaatpakket werd onlangs hernoemd tot Inflation Reduction Act – ter waarde van zo’n 740 miljard dollar (ongeveer 726 miljard euro), omdat het pakket ook bedoeld is om inflatie aan te pakken en de Democraten zo hopen meer kiezers aan te spreken. Desondanks gaat het grootste gedeelte – zo’n 400 miljard dollar – nog altijd naar het klimaat.

Hernieuwbare energie zal fors gestimuleerd worden met het aankomende klimaatpakket. Zo komen er belastingverminderingen voor de aankoop van elektrische voertuigen en de productie van zonnepanelen en windturbines.

Ook komen er energiekortingen voor woningen, stimulering van de bouw van fabrieken die zich richten op hernieuwbare energietechnologie, en geld om klimaatvriendelijke landbouwpraktijken te bevorderen en de vervuiling in minderheidsgemeenschappen te verminderen.

Een “enorme vooruitgang” noemde Manish Bapna, CEO van de Natural Resources Defense Council, het klimaatpakket. Denktank Rhodium Group rekende uit dat de maatregelen kunnen zorgen voor een CO2-reductie van 31 tot 44 procent in 2030, ten opzichte van 2005. Een significante verduurzaming voor de op één (China) na grootste vervuiler ter wereld.

Aan de andere kant vinden veel Republikeinen de investeringen te groot en getuigen van spilzucht. Zij zijn ervan overtuigd dat de economische pakketten die de Democraten inbrengen dusdanig groot zijn, dat zij de inflatie juist aanwakkeren, in plaats van afzwakken. Desondanks zag de Republikeinse senator John Thune voordelen in de hernieuwbare energieprojecten.

Verenigde StatenVSJoe Bidenzonnepanelenelektrische mobiliteitklimaatpakketInflation Reduction Actenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu