Biden ondertekent plan 1,2 biljoen dollar voor herstel infrastructuur

18.11.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Biden ondertekent plan 1,2 biljoen dollar voor herstel infrastructuur

President Joe Biden heeft maandag een infrastructuurwet van 1,2 biljoen dollar ondertekend en daarmee een belangrijk onderdeel van zijn economische agenda afgerond. Dat schrijft CNN. De aangenomen wetgeving is aanzienlijk ingeperkt ten opzichte van het oorspronkelijke plan.

De president kwam in maart met een plan om de infrastructuur te herstellen en de economie opnieuw vorm te geven. Het oorspronkelijke prijskaartje van 2 biljoen dollar zou het herstel van 20.000 mijl aan wegen en 10.000 bruggen garanderen, terwijl het plan ook de klimaatverandering en raciale ongelijkheid zou aanpakken en de vennootschapsbelasting zou verhogen.

Concureren met China
De uitgaven in het aangenomen plan hebben betrekking op een breed scala aan fysieke infrastructuurprojecten, waaronder vervoer, breedband, het elektriciteitsnet en huisvesting. Maar ook inspanningen om geavanceerde productie op gang te brengen, iets wat beschouwt wordt als essentieel voor de groeiende economische concurrentie van de Verenigde Staten met China.

Lees ook: VS investeren fors in energietransitie

Het pakket investeert 65 miljard dollar in de wederopbouw van het elektriciteitsnet, aldus het Witte Huis. Het voorziet in de aanleg van duizenden kilometers nieuwe elektriciteitsleidingen en de uitbreiding van hernieuwbare energie. Het geld wordt uitgetrokken voor programma's om het elektriciteitsnet bij te werken en te moderniseren, zodat het betrouwbaarder wordt en minder gevoelig is voor stroomuitval, terwijl er ook meer transmissielijnen van wind- en zonne-energiecentrales naar grote steden worden aangelegd.

Elektrisch rijden
De nieuwe wetgeving belooft daarnaast 7,5 miljard dollar voor nul- en lage-emissie bussen en veerboten. Het doel is om duizenden elektrische schoolbussen te leveren aan districten in het hele land, aldus het Witte Huis. Nog eens 7,5 miljard dollar zal gaan naar de bouw van een landelijk netwerk van opladers voor plug-in elektrische voertuigen.

Er wordt ook geld uitgetrokken om de productie en aankoop van elektrische voertuigen aan te moedigen door belastingkredieten en andere stimulansen te geven aan bedrijven die accu's voor elektrische voertuigen in de Verenigde Staten maken in plaats van in China. Productie in eigen huis zou uiteindelijk de prijskaartjes van de voertuigen op lange termijn kunnen verlagen.

Joe Bidenamerikaelektrische autoelektrisch vervoerinvesteringwetgevingelektriciteitsnetwerk

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu