Californië verbiedt verkoop auto's met verbrandingsmotor

26.08.2022 Jan de Wit

Californië verbiedt verkoop auto
©Tesla Fremont Factory

Tegen 2035 zal het niet meer mogelijk zijn om een auto met verbrandingsmotor te kopen in de Amerikaanse staat Californië, dat meldt The Washington Post. De automarkt is er vergelijkbaar met die van Frankrijk, Italië of Groot-Brittannië, dus een dergelijke verordening zal een gigantische CO2-reductie opleveren.

Californië is al koploper met het relatief hoogste aantal verkochte elektrische auto’s, 18 procent van de auto’s die worden verkocht is een EV. Toch lijkt de stap naar zo’n 100 procent, er komt een uitzondering voor een beperkt aantal plug-in hybrides, een behoorlijk forse.

Maar Corey Cantor, die onderzoek doet naar elektrische voertuigen bij het onderzoeksbureau BloombergNEF, wijst de krant erop dat in 2019 nog maar 7 procent van de nieuwe auto's die in Californië werden verkocht, elektrische voertuigen waren. In een paar jaar tijd is dat aantal meer dan verdubbeld.

Voldoende aanbod lijkt een groter probleem te worden. Volgens The Washington Post heeft Ford al een achterstand van drie jaar voor de Ford F-150 Lightning EV opgelopen door de hoge vraag. Ook is het aantal cruciale mineralen voor EV’s beperkt.

Een ander moeilijk punt van het huidige aanbod is dat het met name duurdere EV’s zijn. Om iedereen aan de elektrische auto te krijgen in Californië zullen er meer betaalbare modellen op de markt moeten komen. Hoewel de recente Inflation Reduction Act 7.500 dollar subsidie biedt voor de aanschaf van een EV, zal dit vermoedelijk voor veel inwoners van de staat onvoldoende zijn.

Lees ook: Biden bekrachtigt gigantisch klimaatpakket

Maar al met al lijkt de stemming er rondom EV’s overwegend positief. Over de hele levensduur zijn de meeste Amerikaanse EV's nu al goedkoper dan vergelijkbare auto’s met een verbrandingsmotor, aldus The Washington Post. "Een paar jaar geleden was er altijd de vraag over EV’s of mensen ze willen", memoreert Cantor. “Dat is niet eens de vraag. Het draait allemaal om schaalvergroting.”