Datacentrum Meta komt definitief niet naar Zeewolde

01.07.2022 Jan de Wit

Datacentrum Meta komt definitief niet naar Zeewolde

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft zelf een streep door de plannen voor een groot datacenter in Zeewolde gezet, dat meldt de NOS. Het plan om het datacentrum in Flevoland te bouwen stond al enige tijd op pauze nadat een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet had opgeroepen om de bouw voorlopig tegen te houden.

Vanwege alle ontstane politieke en maatschappelijke onrust liep het datacentrumproject in Zeewolde dusdanig veel vertraging op dat Meta nu laat weten dat het voor het bedrijf “niet de juiste investering is”.

De gemeenteraad van Zeewolde stemde eind vorig jaar nog in met de komst van het datacenter, maar er ontstond veel onrust na uitgebreide verslaggeving van NRC. De krant legde bloot dat lobbyisten van Meta er bij Eric Wiebes, de toenmalige minister van Economische Zaken en Klimaat, op aan drongen dat het bedrijf een voorkeursbehandeling zou krijgen voor zijn netaansluiting.

Omstreden, want netbeheerders zijn bij wet verplicht om volgens het ‘wie het eerste komt wie het eerste maalt-principe’ te werken. Ook ontstond er veel kritiek op het enorme beoogde stroomverbruik van het datacentrum.

Lees ook: Stroomverbruik datacenter Zeewolde gelijk aan verbruik 460.000 gezinnen

Dat vroeg om evenveel stroom als 466.000 gezinnen per jaar. Om het datacentrum van groene stroom te voorzien bleek 14 vierkante kilometer aan zonnepanelen nodig, óf zo’n 115 windturbines van 4 megawatt.